HABER: UĞUR ENÇ - İSMAİL AKIN Cumhurbaşkanlığı tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da Geleceğe Nefes Kampanyası kapsamında Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu.
FOTO:DHA - Geleceğe Nefes Kampanyası'nda 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluşturuldu.
"TOPRAK TAVA GELDİKTEN SONRA" Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin, kampanya tarihinin yanlış olduğunu savunarak şöyle konuştu: “33 sene orman mühendisi olarak görev yaptım. Bunun 28 senesi fiilen ağaçlandırma çalışmalarında geçti. En son bölge müdürüydüm. Ağırlıklı işim ağaçlandırma idi. Ben bu işe gönül verdim. Fidan dikimi için toprağın ekime hazır olması lazım. Fidan için toprakta rutubet olması lazım. Kupkuru toprağa ekince fidan ölmeye mahkumdur. Kış yağışlarını alıp toprak tava geldikten sonra fidan dikilir. Bunun için en uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır.”
Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin
FİDANLAR KURUYACAK “Bugün doğu Anadolu’da halen kar kaplı, don olan alanlar var. Buralarda fidan dikimi yapılamaz” diyen Çetin, “Zaman uygun olmadığı için en az 9 milyon fidan zayi olacaktır. Bir de bu fidanları ehil kimseler ekmesi lazım. Hiç fidan görmeyen bir insan, ‘ben fidan dikiyorum’ diyecek. Böyle olmaz. Birer tane temsili olabilir. Ancak 11 milyon fidanı ehil olmayan kimseler ekemez. Ekerse zayi olur. Rekor kıracaklarını söylüyorlar. 1 saatte fidan dikiyorlar. O fidanların büyük bir çoğunluğu maalesef kuruyacak” diye konuştu. “NEFESİMİZ KESİLDİ” Türkiye’nin birçok yerinde maden ocakları için milyonlarca ağaç kesildiğini belirten Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Bunun en bariz örneği Kazdağları’nda kesilen 350 bin ağaç olmuştur. Bu kesilen ağaçların yaşı 20 den başlayıp 100 yaşana kadar çıkıyor. Bu kesilen 350 bir ağacın oksijen üretimi de durdu. Nefesimiz kesildi” dedi.
Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi
“ASTARI YÜZÜNDEN PAHALIYA GELİR” “Dikilen 11 milyon ağacın hepsinin tutmuş olsa bile, bunların ilk 10 senede üreteceği oksijen miktarı bu kesilen 350 bin ağaçtan çok daha az olacaktır” diyen Neyişçi, “Eğer ağaçlar tüplü değilse kurur. Mevsimlerin bu kadar kurak gidiyor olması, Kasım ayının ortasına geldik, yağış yok. Bir 10 gün daha yağmur yağmazsa bu fidanları sulamaları gerekir. 11 milyon fidanın sulamasını hesap edin. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Onun için erteleyebilirlerdi bana göre. Yapılan daha çok gösteri, aldıkları eleştirilerle ilgili ‘Bakın bizde fidan da dikiyoruz’ amaçlı. Yani fidan dikmekten çok ortalıkta dolaşan eleştirileri hafifletici bir proje olarak görüyorum ben” şeklinde konuştu. KIŞ HENÜZ BAŞLAMADI Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise kampanya tarihinin fidan ekimi için gayet uygun olduğunu söyleyerek şöyle konuştu; “Her önüne gelenin yapılan güzel şeyleri lekelediği bir dönemden geçiyoruz. Orman ağaçlandırma yılın iki baharında yapılır. Hem ilk hem son baharda. Her iki dönem de uygun bir zamandır. Tarih boyu en başarılı olunan sonbahar dönemidir. En ideal zamanlardan birisi kasım ayıdır. Kış başlamadı henüz, fidanlara su yürüme durdu. 11 Kasım milli ağaçlandırma günü ilan edildi. Ve fidan dikimleri yapıldı.”
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz
"MURDAR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR" “Bu kampanya tamamen ormancılık teknik personelinin bilgisi dahilinde yapılmıştır” diyen Hasan Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti; “Şu anda Türkiye’de iki rekor gerçekleştiriliyor. Bütün doğa severlerin birlikte olması gereken ortamda neden doğru olmayan bilgiler paylaşılıyor anlayamıyoruz. 301 bin fidan Çorum’da dikildi ve 260 bin olan rekor egale edildi. 2023 lokasyonda 11 milyon fidan saat 11.11’de toprakla buluşturuluyor. 3 saat içinde yapılıyor bu dikim. Teknik uzmanlar tarafından hazırlıklar yapıldı. Bu işin başarısını hazmedemiyorlar. Murdar etmeye çalışıyorlar. Bu bizleri üzmektedir.”