Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Hızlı, sıcak ve tuzlu yemeyin!
Hızlı, sıcak ve tuzlu yemeyin!
Temiz, taze, organik, yerel ve mevsimsel gıdaları tercih etmek kadar besinlerin nasıl ve ne zaman tüketileceği de sağlıklı bir sindirim için son derece önemlidir… Özellikle hızlı, sıcak ve tuzlu yemek mide ve bağırsak kanserlerine neden olabilir…
Yaşam 4 Kasım 2017 - 04:35

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK

Çiğ veya çok az pişirilmiş gıdalar tercih edilmelidir. Bu tür gıdaların içinde yeterli vitamin, mineral, antioksidanın yanı sıra bol miktarda enzim vardır. Yüksek ısıda uzun süre pişirilmiş ve işlemden geçirilmiş besinler faydalı vitamin, mineral ve enzimlerini kaybettiği için ölü gıdalardır ve sindirim sistemi için ağır bir yük oluştururlar. Bu tür gıdaların sindirimi zordur, enerji gerektirir, yorgunluğa yol açar. Günlük beslenmenin yüzde 70'i çiğ sebze ve meyvelerden oluşmalıdır.

midenin-disi-yok

Midenin dişleri yoktur

Yemekler yavaş yavaş yenilmeli, iyi çiğnenmelidir, midenin dişleri yoktur. Katı gıdalar yutulmadan önce sıvı hale gelecek kadar çiğnenmelidir. Sebze, meyve ve yeşilliklerin içlerindeki yararlı besinleri bırakmaları için kırılması gereken katı hücre duvarları vardır. Gıdalar çiğnenince hücre duvarları kırılır, mikro besinler açığa çıkar, ağızdaki tükürük enzimleri faaliyete geçer. Bir de yemek sırasında acele etmek yemeklerin soğumadan çok sıcak tüketilmesine yol açıyor. Bu da yemek borusunda ve midede sıcak travmasına neden oluyor. Dolayısıyla yemek borusu ve mide kanseri gelişebiliyor.

Çorba içerken dikkat!

Çok sıcak çay, çorba ve soğuk, füme, salamura, konserve, tuzlu gıda tüketilmemelidir. Bu tarz bir beslenme kanser açısından riskli olabilir. Türkiye'de özellikle, Kars, Ardahan ve Erzurum illerinde çok sıcak çay tüketilmesi, yemek borusu ve mide kanserlerinin en önemli nedenlerindendir.

ogunlerde-cok-su-tuketme

 Öğünlerde çok su içmeyin

Yemeklerde çok fazla sıvı tüketilmemelidir. Bir öğünde bol miktarda sıvı tüketilirse tükürük ve mide salgıları sulanır, sindirim işi yavaşlar. Öğünlerde değil, öğün aralarında bol miktarda su içilmelidir. Yemeklerden 30 dakika kadar önce fazla miktarda su içmek sindirim işini kolaylaştırır. Sebze ve meyveler yüzde 90 oranında su içerir, pişmiş gıdalar ise susatır.

cat-tuketmeyin

Çay da tüketmeyin

Yemeklerle beraber çay, kahve, kola gibi içecekler tüketilmemelidir. Kafein içeren bu tür içecekler mide salgılarına zarar verdiği gibi vitamin ve mineral emilimini engeller.

fazla-karistirmayin

Fazla karıştırmayın

Karışık ve fazla beslenme problemlidir. Besinleri uygun şekilde kombine etmek gerekir. Neyin; neyle, ne kadar ve ne zaman yenilmesi gerektiği önemlidir. Yoğun hayvansal protein ve nişastalı karbonhidratlar birlikte yenmemelidir. Örneğin biftek, patates, hamburger gibi… Hayvansal proteinler bir arada tüketilmemelidir. Et ve peynir, yumurta ve et, yumurta ve süt gibi. Sebzeler ve yeşillikler her türlü gıda ile bir arada yenilebilir.

tatli-zararli

Yemeklerden sonra tatlı zararlı

Meyveler ve rafine şeker içeren gıdalar kesinlikle tek başına tüketilmelidir. Yemeklerden sonra tatlı, meyve, tahin yemek sindirim açısından son derece zararlıdır.

dikkat

Dikkat!

Türkiye'de ülser ilaçları bol miktarda sorgusuz sualsiz olarak alınmaktadır. Bu tür ilaçlar sadece doktor tavsiyesi ile gerektiği zaman kullanılmalıdır. Bu tür ilaçların alınması ile mide pH'sı yükselir, özellikle protein sindirimi zarar görür, vitamin ve mineral emilimleri bozulur.