Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Hücre hasar testiyle hastalık riskinizi öğrenin
Hücre hasar testiyle hastalık riskinizi öğrenin
Vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücrelerin yıpranmasıyla yaşlanma başlar... Fakat artık hücreye zarar vererek, hastalıkların oluşmasına sebep olan serbest radikallerle ileri glikasyon ürünlerine bakmak ve tespit etmek mümkün!
Yaşam 11 Kasım 2017 - 01:16

Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serdar DAĞ

Hastalık oluşumuna sebep olan etkenler…

Vücudumuzun yapıtaşları olan protein, lipid gibi şekerler glikasyona uğrar. İleri glikasyon ürünleri böylece oluşur. Bu ürünler, hücre ve dokularda birikerek diğer protein ve lipidlerle etkileşime girer. Bu etkileşimden oluşan yapılar, fonksiyon bozukluğuna yol açar. Alzheimer, diyabet, nöropati ve Parkinson gibi birçok hastalığın oluşumunda rol alırlar.

age

Glutatyon

Glutatyon vücutta bulunan en önemli antioksidandır. Hücre büyüme ve bölünmesinin düzenlenmesi, DNA ve protein sentezi, DNA tamir mekanizmalarının ve enzimlerinin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi  görevleri vardır. Düşük glutatyon düzeyleri yaşlanmayla birlikte katarakt, Alzheimer, Parkinson gibi  hastalıklara eşlik eder.

Hasta olmadan tedbir alın

Serbest radikal, AGE ölçümü hücrede ne kadar hasar olduğunu dolayısıyla hastalık oluşma riskini belirler. Glutation ölçümü serbest radikallerle olan mücadeleyi belirler. Bu testlere bakılarak glutation tedavisi ve doğru beslenmeyle hastalık bu maddeleriyle olabildiğince önlenmeye çalışılır.

hasta-olmadan-tedbir-alin

Serbest radikaller

– Yediğimiz besinler, çevresel faktörler ve stres etkisi ile meydana gelen serbest radikaller, hücrede enerji üretilirken ortaya çıkan istenmeyen maddelerdir. Vücudumuzdaki antioksidan mekanizma (glutation) ile temizlenmeye çalışılır. Kalan serbest radikaller başta hücre zarı olmak üzere tüm hücre organellerine saldırır. Aslında yaşlılık böyle başlar.

serbest-radikaller

– Kötü beslenme, alkol, sigara gibi alışkanlıklar, stres ve kötü çevre koşullarına maruz kalma sonucunda, serbest radikal sayısı artarsa, bu istenmeyen maddeler, özellikle hücre zarı ve proteinler olmak üzere tüm hücreye saldırırlar.