Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Karadeniz’de geleneksel arıcılık tükenmek üzere
Karadeniz’de geleneksel arıcılık tükenmek üzere
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin AB Erasmus programı kapsamında gerçekleştirilen 'Arıları Yaşatalım' projesi için Karadeniz Bölgesi'nde yaptığı saha araştırmasında çevre adına can sıkıcı sonuçlar tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre çevre adına büyük önem arz eden arı varlığı ve geleneksel bal üretiminin büyük tehlike altında olduğu ortaya çıktı.
Yaşam 10 Kasım 2017 - 23:18

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bölgede kaybolmakta olan geleneksel arıcılık yöntemlerinin izini sürdü, nesillerdir süregelen yöntemlerdeki değişimleri belgeledi. Ne yazık ki atalarımızdan kalan arıcılık yöntemleri ve uygulamaları tarihe karışmak üzere.

AĞAÇ KOVANLARDA ARTIK BAL ÜRETİLMİYOR

Kaybolmakta olan geleneksel arıcılık yöntemlerinin izini sürmek üzere son olarak Karadeniz Bölgesi’nde, Kabaca Köyü (Murgul/Artvin), Esenkıyı (Hopa/Artvin), Dereüstü Köyü (Kemalpaşa/Artvin) ve Kamilet Vadisi’nde yapılan araştırmalarda bölgede çoğunlukla fenni (modern) kovanlara geçilmiş olduğu, az da olsa ağaç ve kayalara monte edilmiş kara kovan bulunduğunu tespit edildi. Bu az sayıdaki geleneksel kovanlar, artık bal yapımı yerine, oğul zamanı kılavuz takibi ve oğul yakalamak için kullanılıyor. Bölgedeki arıcılık yöntemleri ve arıcılığa dair bilgiler aile üzerinden aktarılıyor ancak yeni nesil, arıcılıkla çok ilgilenmiyor. Kadim bilgi, yeni nesillere aktarılamadan kayboluyor. Her arıcının ortalama 200 kovanı var ve bal üretimini fenni kovanlarda yapılıyor. Üreticiler, kütük kovanların (kara kovan) varroa gibi hastalıkları barındırmayacağını düşünüyorlar, ancak kontrol ve kullanım kolaylığı nedeniyle tamamı fenni kovanlara geçmiş durumda.

kovan3

HASTALIKLA MÜCADELEDE KİMYASAL İLAÇLAR KULLANILIYOR

Bölgedeki arıcıların yaşadıkları en önemli sorunlar varroa paraziti ve Amerikan yavru çürüklüğü hastalıkları. Varroa ile mücadelede oldukça etkin olan kendir bitkisi daha önce kullanılsa da, kendir yetiştiriciliği yasaklandığı için, arıcılar artık ticari ilaçları kullanmayı tercih ediyor. Kendir, sadece varroa hastalığına karşı değil, ona benzer virütik ve bakteriyel hastalıklara karşı da kullanılıyordu; hem kovanların etrafına ekiliyor, hem de dumanı kovana verilerek arılar dezenfekte ediliyor ve arıların direnci yükseltiliyordu. Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı da, varroa kadar olmasa da, sıklıkla görülüyor ve çözüm olarak antibiyotik tercih ediliyor.

kovan5

ARI DOSTU YÖNTEMLER YAŞATILMALI

Arıları bal üreten işçiler olarak görmek yerine, arı odaklı, arılara ve çevreye zarar vermeyen geleneksel ve ekolojik arıcılık yöntemlerini yaşatmalı ve yaygınlaştırmalıyız. ‘Arıları Yaşatalım’ projesinin en önemli hedeflerinden biri ülkemizdeki arı dostu, geleneksel ve ekolojik arıcılığa dair bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak.
kovan

ULUSLARARASI EKOLOJİK ARICILIK KONFERANSI 9 ARALIK’TA

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve ‘Arıları Yaşatalım’ projesinin ortakları 9 Aralık'ta Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'nde bir konferans gerçekleştirecek. Konferansta, Türkiye'de ilk defa arı odaklı, arılar ve ekosistem için bütüncül arıcılık ve ekolojik arıcılığın temelleri tartışılacak, Türkiye ve dünyadan ilham veren örnekler aktarılacak.

kovan1Arıcılığın sona erme tehlikesi yaşadığı Karadeniz Bölgesi son yıllarda yasa dışı yapılaşmayla gündemden düşmek bilmiyor. Çevrecilerin yoğun çabalarına karşın yaylalar ve korunması kanunlarla kesin olan eşsiz güzellikler kaçak inşaatlarla talan ediliyor. 

aaaa

 

Son güncelleme: 14:24 - 12.11.2017