Lahana, aynı zamanda brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası da dahil olmak üzere, Brassica ailesinin yapraklı bir sebzesidir. Lahana, çok iyi bir diyet lifi, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca flavonoidler, zeaksantin, lutein, kolin ve beta-karoten dahil antioksidanlar bakımından da yüksektir. Peki, lahananın faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz... LAHANANIN FAYDALARI Lahananın sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır: Kansere karşı koruma Lahana, birçok antioksidana, özellikle de antosiyaninlerle sahiptir. Araştırmalar, antioksidanların iltihabı azaltabildiğini, belirli kanserlere karşı koruyucu olabileceğini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Enflamasyonu azaltır Lahana gibi sebzeler anti enflamatuar özelliklere sahip olan ve inflamasyonu azaltan bir bileşik olan sulforaphane içerirler. Lahana ayrıca, yapraklarında kadmiyum bağlayıcı komplekslerin birikmesiyle bilinir; Bunun ana bileşenlerinden biri glutamindir. Glutamin, güçlü bir anti-enflamatuar ajandır, bu nedenle tüketilmesi, iltihaplanma, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş ve çeşitli cilt hastalıklarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Sindirim sistemini destekler Lif ve glukozinolatlar bakımından zengin olan lahana, vücudun suyu tutmasına yardımcı olur ve bağırsakların içinde hareket ederken yiyeceklerin büyüklüğünü korur. Yapılan araştırmalar, lahanada bulunan liflerin bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve kabızlığın tedavisine yardımcı olduğunu ileri sürmektedir. Kalp sağlığını ve kolesterolü düzenler Lahana, LDL kolesterol seviyelerini düşürerek, kan basıncını azaltarak ve trombosit oluşumunu önleyerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltan polifenoller bakımından zengindir. Ayrıca lahana, safra asitlerini bağlayarak, kötü kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olur. Bağışıklığı artırır Lahana yüksek C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmede ve serbest radikallerle savaşmada önemli bir rol oynar. Cilt bakımı Lahana, C vitamini, antosiyaninler ve kükürt gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar cilt sağlığında ve vücudun yaşlanma sürecine verdiği tepkilerde büyük rol oynar. Serbest radikaller kırışıklıkların, cilt renginin değişmesinin, lekelerin ve diğer birçok durumun altında yatan bir sebep olabilir. Bu nedenle, lahana yiyerek elde ettiğiniz antioksidanlar yaşlanma sürecinizde bir dönüşüme neden olabilir, sağlıklı ve genç hissetmenizi sağlar. Kataraktı önler Lahana, zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Özellikle yaşlandıkça pek çok insan, makula dejenerasyonunu önleme ve göz sağlığını koruma ve katarakt oluşumunu geciktirme kabiliyetine sahip olan lahanayı tercih eder. [old_news_related_template title="Brüksel lahanası kaç kalori? Brüksel lahanasının besin değerleri ve kalorisi..." desc="Kalori, kısaca tüketilen besinlerin dokular içinde yanarak vücudun sıcaklık sağlama değerlerinin ölçülmesinde kullanılan bir terimdir. Yani kalori yiyeceklerin enerjisini temsil eder. Bu nedenle de günlük beslenme tablosuna giren birçok yiyeceğin kalori miktarı merak edilir. Bu besinlerden biri de Brüksel lahanasıdır. İşte, Brüksel lahanasının besin değerleri ve kalorisi... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/10/iecrop/bruksel-lahanasi-yemegi-shutter-3_16_9_1568095714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/bruksel-lahanasi-kac-kalori-bruksel-lahanasinin-besin-degerleri-ve-kalorisi-3szcu/"] [old_news_related_template title="Kırmızı lahana salatası tarifi: Kırmızı lahana salatası nasıl yapılır?" desc="Adı ağızları sulandıran kırmızı lahana salatası turşu tadında harika bir lezzet! Eğer turşu yapamıyorsanız işte size dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz yalancı turşu ile enfes bir salata tarifi veriyoruz. Peki, kırmızı lahana salatası için gerekli malzemeler neler?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/17/iecrop/lahana-shutterstock_16_9_1555512019.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/kirmizi-lahana-salatasi-tarifi-kirmizi-lahana-salatasi-nasil-yapilir-szcu9/"]