Lavanta kokulu güzel Anadolu
Türkiye’nin dörtbir yanı bugünlerde mor bahçelere dönüştü. Devlet desteğinin artması ve Hazine arazilerinin uygun şartlarda kiralanmasıyla lavanta üretimi 5 yılda 7 kat arttı.
İlaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yere sahip, ekonomik değeri yüksek lavanta, turizmin de gözdesi oldu. Trakya’dan Karadeniz’e, Ege’den İç Anadolu’ya Anadolu’nun dörtbir yanındaki mor bahçeler ziyaretçi akınına uğruyor. Lavanta, Latince’de yıkamak anlamına gelen ‘lavare’ kelimesinden türemiş “Lavandula” ismiyle bilinir. Haziran ve Temmuz aylarında göz alıcı güzellikte ve ahenkli çiçekler açan yarı çalımsı çokyıllık bir bitkidir. Lavantanın anavatanı Akdeniz ülkeleri. Tüm Avrupa, Akdeniz ve Ege denizi kıyılarında bol miktarda doğal koşullarda yetişiyor.
Lavanta bahçeleri şimdi Türkiye’de de hızla yayılıyor. Mazot, sulama ve gübre gibi maliyet kalemlerinin düşük olması ve ilaçtan bala, kozmetikten turizme kadar birçok alanda getiri sağlaması nedeniyle çiftçilerin ilgisi arttı. Ekim alanları son 5 yılda yaklaşık 7 kat artan lavanta 2016’da Türkiye’de 1600 dönüm alanda yetiştirilirken bu rakam 2020 yılı itibariyle 12 bin dönüme çıktı.
DEVLET DESTEĞİ VAR
Kıraç ve verimsiz topraklarda “alternatif tarım” olarak ekimi yapılan lavantaya çok sayıda devlet desteği bulunuyor. Hazine arazileri rayiç bedelinin binde biri olarak belirlenecek kira karşılığında lavanta gibi tıbbi ve aromatik bitkiler üreten çiftçilere Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından uygun koşullarla kiraya veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, lavantanın da aralarında bulunduğu tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilere iyi tarım uygulamaları kapsamında dönümde 50 ile 100 TL, tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmelerine ise dönüme 100 TL veriyor. Ayrıca mazot ve gübre desteği de sağlıyor.
KURSLAR YAYILIYOR
Lavanta başta olmak üzere tıbbi aromatik bitki yetiştirmek isteyen ancak bu konuda yeterli bilgisi olmayan kişiler için büyük şehirlerde kurslar veriliyor. Belediyeler, halk eğitim merkezlerinin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel kurslarda tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikleri, toprağın hazırlığının nasıl yapılacağı, fidelerin nasıl dikileceğini, bakımların nasıl yapılması gerektiği ve ürünlerin özelliklerine göre nasıl depolanmaları gerektiği öğretiliyor.