Aybars AKKOR

Boyun düzleşmesi

boyun Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu oluşur. Boyun gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara yayılıyorsa, ellerde uyuşukluğa yol açıyorsa tedaviye fizik tedavinin veya tamamlayıcı tıp tedavisinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.

Karpal tünel sendromu

karpal Koldan gelen bir sinir ve kas bağları el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala karpal tünel adı verilir. Karpal tünelin içinden geçen sinir median sinir olarak adlandırılır. Median sinirin karpal tünelde sıkışmasıyla ortaya çıkan bu tablo karpal tünel sendromuna yol açar.  Bandaj tedavide en sık kullanılan yöntemdir. Parmaklar, el ve bileğin doğal pozisyonlarında hareketinin engellenerek dinlendirilmesi karpal tüneldeki basıncı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bandaj ile ağrının azalmadığı durumlarda bilek içine kortizon ya da lokal anestezik enjeksiyonu yapılabilir. Israrcı olgularda küçük bir cerrahi müdahale gerekebilir.

Boyun tutulması kas spazmı

shutterstock_679262989 Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm ve tutulma çözülmektedir. “Miyofasial ağrı, fibromiyalji, fibrosit ve miyozit” diye de adlandırılan uzun süreli kas ağrısında, kas içerisinde ağrıyı tetikleyen noktalar ve elle de hissedilebilen düğmecikler mevcuttur.