Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Serçin Köyü’nde yaşayan balıkçı Hilmi Kavak (57) evinin bacasındaki yuvasında sıkışan ve hareket edemeyen iki peçeli baykuşu (Tyto Alba) görünce Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nden (EKODOSD) yardım istedi. EKODOSD Dernek Başkanı Bahattin Sürücü ile doğaseverlerin çalışmasıyla bacada sıkışan yavru baykuşlar kurtarıldı. Derneğin merkezinde yaklaşık bir hafta süresince tedavi edilerek temizlenen baykuşlar, yeniden doğaya salındı.

DOĞAYA SALIVERİLDİ

EKODOST  Bilim danışmanı Üyesi ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmuş yaptığı açıklamada “Bu yırtıcı kuş türü, yüzü maskeyle kapatılmış gibi göründüğünden adı peçeli baykuş olarak bilinmektedir. Bilimsel adı Tyto alba’dır. Derneğimiz tarafından bakıma alınan kuşların gayet sağlıklı oldukları görülüyor. Bizde en azından bacadaki yuvalarına geri koyamayacağımız yavru baykuşları Serçin Köyü’nde yuvasında büyüdüğü evin yanında doğaya saldık” dedi.

NESLİ TÜKENME TEHKİLESİ ALTINDA

Bayağı peçeli baykuş (Tyto alba) ya da peçeli baykuş en yaygın dağılmış baykuş türü olmasının yanı sıra en yaygın kuş türlerinden de biridir. Gece yırtıcıları (Strigiformes) takımının peçeli baykuşgiller (Tytonidae) familyasında sınıflandırılır. Dünya üzerinde kutuplar, çöller, Asya'da Himalayaların kuzeyi, Endonezya'nın çoğu bölgesi ile bazı Pasifik Adaları dışında her yerde yaşarlar. Peçeli baykuş, küresel olarak  nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasındadır. Sınırlı yaşam alanına sahip bazı alt türleri korunma açısından daha büyük tehdit altındadır.