Papatya çayı kurutulmuş çiçeklerden hazırlanır ve dünya çapında popüler bir içecektir, pek çok başka çayda bulunması zor olan hem sağlık hem de cilt yararları ile doludur. Bağışıklığı arttırdığı ve stresi azalttığı bilinmektedir. Şimdi, papatya çayının sağlık yararlarından bazılarına daha yakından bakalım… PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI Papatya çayının sağlık faydalarından bazıları şunlardır: Daha iyi uyumaya yardımcı Papatya çayı, uyku apnesi ve uykusuzluk gibi uyku bozukluklarından muzdarip olanlar, ayrıca uykuya dalmakta zorluk çekenler için uykuyu tetikler ve daha iyi uyumanıza yardımcı. Kanseri önler Yapılan bir araştırma papatyada bulunan antioksidan apigenin , meme kanseri, sindirim sistemi, cilt, prostat ve uterus gibi çeşitli kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir başka çalışmada ise papatya çayı içmenin tiroid kanserini önlemeye yardımcı olduğu bulundu. İltihabı azaltır Papatyaların güçlü antispazmodik ve anti-enflamatuar özellikleri, mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde oldukça etkilidir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi ayrıca irritabl barsak sendromu (IBS), bulantı, kas spazmları, mide gribi ve gastroenterit gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur. Diyabeti yönetir Araştırmalar, papatya çayın şeker hastalığından muzdarip insanlar için yararlı olabileceğini göstermiştir. Kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur ve kandaki insülin miktarını düzenler. Cilt sağlığını destekler Papatya çayı cilt sorunlarını tedavi etmek için topikal olarak da kullanılabilir. Genellikle banyolarda kaşıntılı ve döküntülü cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Papatya çayı aynı zamanda, egzama ve rosacea gibi cilt tahrişlerini gideren anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. İçindeki doğal polifenoller ve fitokimyasallar izlerin iyileşme sürecini hızlandırabilir ve kırışıklıkları en aza indirebilir. Stres ve kaygıyı giderir Papatya çayının en popüler kullanımlarından biri, stres ve kaygıdan kurtulmaya yardımcı olmasıdır. İşyerinde geçen uzun bir günün ardından, bu içeceğin sıcak ve yatıştırıcı etkisi, vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyesini artırmaya yardımcı olabilir. Bu hormonlar stresi ve kaygıyı yatıştırır, ayrıca migren ve baş ağrılarından da rahatlama sağlar. Osteoporozu önler Papatya özü kemik oluşturan hücreler olan osteoblastların aktivitesini uyarmaya yardımcı olur. Böylece kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olabilir ve osteoporozun zararlı etkilerini en aza indirebilir. Anti-alerjik özellikler Papatya çayı vücuttaki alerjenlere karşı bağışıklık tepkisini değiştirmeye yardımcı olabilir . Bir antihistamin olarak çalışarak, vücuttakialerjik reaksiyonları yatıştırır. Saç bakımı Papatyada bulunan anti-enflamatuar bileşenler, kafa derisindeki tahrişi hafifletmeye, saç tellerini güçlendirmeye, kepeklenmeyi gidermeye ve genel olarak saçınıza ipeksi bir görünüm kazandırmaya yardımcı olabilir. Ağız sağlığı Papatya çayının bir diğer faydası antiseptik özellikleridir. Ağız enfeksiyonlarla savaşabilir, diş çürümelerini önleyebilir, diş ve diş etlerini koruyabilir. Ayrıca, anti-enflamatuar özellikleri diş ağrısını yatıştırmaya yardımcı olur. ÖNEMLİ NOT: Hamile ve emziren kadınlara bu çayın aşırı tüketilmesi düşüklere neden olabileceğinden dikkatli olunması önerilir. Ulusal Sağlık Enstitüsüne (NIH) göre alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve ayrıca uyuşukluğa, göz tahrişine, kusmaya ve mide bulantısına neden olabileciği için doktorunuza danışarak tüketmenizde fayda vardır. PAPATYA ÇAYININ VİTAMİNLERİ 100 g papatya çayında aşağıdakiler bulunur: Su: 99.7 g Enerji: 1 kcal Protein: 0 g Toplam yağ: 0 g Karbonhidrat: 0.2 g Lif: 0 g Toplam şeker: 0 g Kalsiyum: 2 mg Demir: 0.08 mg Magnezyum: 1 mg Fosfor: 0 mg Potasyum: 9 mg Sodyum: 1 mg Çinko: 0.04 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg Tiamin: 0.01 mg Riboflavin: 0 mg Niasin: 0 mg B-6 Vitamini:0 mg Folat, DFE: 1 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 1 µg A Vitamini, İÜ: 20 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 0 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 0 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 0 mg Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.01 g Yağ asitleri, toplam trans: 0 g Kolesterol: 0 mg [old_news_related_template title="Fava tarifi: Fava nasıl yapılır?" desc="Özellikle Eğe bölgesinde çok meşhur olan ve hemen herkesin severek yediği yemeklerden biri olan fava genellikle meze ya da ana yemeğin yanında ki yan ürün olarak kullanılır. Zeytinyağlı yemeklerin en güzellerinden biri olan fava bakla ile yapılır ve bakla sevmeyenlerin bile gözdesidir. İşte fava malzemeleri ve pratik yapımı…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/10/iecrop/fava-tarifi_16_9_1570690434.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/fava-tarifi-fava-nasil-yapilir-szcu9/"]   [old_news_related_template title="Çay kaç kalori? Çayın besin değerleri ve kalorisi..." desc="Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken bir kalori miktarı vardır. Diyet listesi oluştururken öğünlere göre kalori dağılımı yapılır. Tabi kalori tek başına da yeterli değildir. Tüketilen yiyeceğin besin değerlerini de bilmek gerekir. Peki masamızdan eksik etmediğimiz çay kaç kaloridir? Çayın besin değerleri ve kalorisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/27/iecrop/cay-5_16_9_1566890261.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/cay-kac-kalori-cayin-besin-degerleri-ve-kalorisi-3szcu/"]