Onbir ayın sultanı Ramazan ayı geçen sene olduğu gibi bu sene de  yaz mevsimine denk geliyor. Oruç süresinin uzunluğu ve  günde ikiye  düşen öğün sayısı birbirinden lezzetli yemeklerle birleşince kilo almak kaçınılmaz olabilir. Ancak uzmanlar, bazı tedbirlerle Ramazan ayını kilo almadan, hatta kilo vererek bitirmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Diyetisyen Aslıhan Türkön, Ramazan ayında sorunlarla karşılaşmamanız için ve rahat bir şekilde oruç tutabilmeniz için bilinmesi gereken önemli tüyoları açıkladı. İşte o tüyolar; 1- Sahur Şart! Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı tercih edilmelidir. Sahurda çok tuzlu yiyecekler tüketmemeliyiz. Tüketeceğimiz tuzlu yiyecekler susuzluk hissimizi arttırır. 2- Su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte vücudumuzda terleme daha fazla olmaktadır. Bu nedenle en az 2-2,5 lt su içilmesi gereklidir. 3- 2 ana ve 2-3 ara öğün tüketimine uygun şekilde beslenmeliyiz. 4- Ara öğünlerde; taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler, yoğurt, süt, kefir ya da sütlü tatlıları porsiyon kontrolünde tüketebiliriz. 5- Ara öğünlerimize tarçın eklemek, tokluk süremizi artıracaktır. 6- Yemeklerimizi hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmeliyiz. 7- İftar zamanı vücudumuzun uzun süre aç kalması sonucunda, kan şekerimizin düşmesine bağlı olarak hafif şekerli hurma gibi kuru meyveler ile iftarımızı açmamız uygun olacaktır. 8- Besinleri pişirme yöntemlerine dikkat etmeliyiz. Kavurma, Kızartma ve tütsüleme gibi sağlıksız yöntemler yerine haşlama, buğulama, ızgara, fırın gibi yöntemlerle pişirmek mide yanması, reflü gibi sağlık problemlerinden koruyacaktır. 9- İftardan 1-2 saat sonra yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olucaktır. 10- Sahur ve iftar yemeklerinden sonra yatma pozisyonuna hemen geçmemeye özen göstermeliyiz.
Diyetisyen Aslıhan Türkön Diyetisyen Aslıhan Türkön
ORTAYA ÇIKACAK SAĞLIK SORUNLARI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ? 1-Kabızlık : Bolca su tüketmek, Lif içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tüketmek, ara öğünlerde probiyotik yoğurt veya yağsız kefir tüketmek, bağırsak hareketlerini artıracağı için kabızlık sorununu çözecektir. 2-Mide yanması : Fast-food, kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinlerden kaçınmalı ve çay, kahve tüketimi azaltılmalıdır. 3-Susuzluk : Günlük 2-2,5 lt su tüketmek. İftardan sahura kadar azar azar su içerek vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılamak ve kahve, çay tüketimini sınırlandırmak susuzluk hissini azaltacaktır. 4-Baş Ağrısı: Öncelikle yeterli uykuyu almalıyız sonrasında ağrıyı azaltmak üzerine egzersiz ve masajlar yapılabilir. RAMAZAN AYINDA RİSK ALTINDA OLANLAR 1- Hamile kadınlar ve emziren anneler 2- 65 yaş üzeri 3- Hipoglisemi atağı geçirenler 4- Hipertansiyon, diyabet, kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar ya da epilepsi, migren, mide, duodenum ülseri, kanser gibi kronik hastalığı olanlar. 5- Düzenli ilaç kullanımı olan hastalar 6- 9 yaş altı çocuklar ÖRNEK RAMAZAN DİYETİ Sahurda ne yemeliyim? Açık çay/bitki çayı(şekersiz) Haşlanmış yumurta veya yumurta ile yapılmış bol sebzeli omlet/menemen 2 dilim beyaz peynir veya lor peyniri (az yağlı, az tuzlu) 5-6 adet zeytin veya 2 tam ceviz içi Domates, salatalık ve bol yeşillik 200 ml süt veya yoğurt 1 porsiyon meyve (Kavun, karpuz, siyah üzüm susuzluğu engellediğinden tercih edilebilir) 2 ince dilim tam buğday/çavdar ekmeği İftarda ne yemeliyim? 1 bardak ılık su + 1 adet hurma (kuru meyveler alternatif olabilir) 1 kase çorba (kremasız) 1 porsiyon et/tavuk/balık içeren sebze yemeği veya 8 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği Bol yeşillikli salata + sirke + limon (tercihe göre 1 tatlı kaşığı zeytinyağı) 1 su bardağı yoğurt/ayran/cacık 2 ince dilim tam buğday/çavdar ekmeği ARA ÖĞÜNLER: 1-2 porsiyon meyve + 1 kase yoğurt/süt/kefir (isteğe göre tarçın ilave edilebilir) Yeşil çay (tansiyon problemi olmayanlar için) 1 küçük porsiyon sütlü tatlılar (Haftada 2 kez olabilir) Sağlıklı tatlı tercihleri için hurma topları.  Hurma topu nasıl yapılır? 6 adet hurma 1 su bardağı yulaf, müsli 1 çay bardağı blender’dan geçirilmiş badem, fındık, fıstık, ceviz (tercihe göre) 1 çay kaşığı toz tarçın Kıvamına göre yarım yağlı süt eklenebilir. Yapılışı: Hurmaları suda bekletip blender’dan geçirelim. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğuralım. Küçük toplar yapıp, buzdolabında 3 saat kadar bekletelim. Afiyet olsun...