Roka (Eruca sativa), salatalarda yaygın olarak kullanılan yeşil yapraklı bir bitkidir. Akdeniz kökenli bir sebzedir ve turpgiller ailesine aittir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan Rokanın faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik... ROKANIN FAYDALARI Rokanın sağlık faydalarından bazıları şunlardır: – Bağışıklık sistemini geliştirir Roka, bir şekilde vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını destekleyen vitamin ve minerallerle doludur. C vitamini, tehlikeli, iltihaplı serbest radikalleri bulmak ve gerçek hasara neden olmadan önce bunları vücudunuzdan çıkarmak için en iyi savunmalardan biridir. Bu iyi bilinen vitamin, rokada büyük miktarlarda bulunur ve bağışıklık sisteminize ekstra bir destek vererek sağlığın korunmasına yardımcı olur. – Osteoporozu önleme Düşük K vitamini alımı kemiklerde yüksek oaranda kırılma riski ile ilişkilidir. Yeterli K vitamini tüketimi, kemik matriks proteinlerinin bir değiştiricisi olarak hareket ederek, kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyumun idrarla atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirir. Roka aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacınıza katkıda bulunur. – Doğum öncesi bakım Hamile anne adayları için roka diyetlerine eklemek için harika bir seçimdir. Folik asit içeren folatların, yenidoğanlarda bazı zihinsel kusurların oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Roka da birçok yapraklı sebze gibi, folatlar bakımından zengin bir kaynaktır. – Metabolizmayı hızlandırır Rokaların bir diğer faydası, metabolizmanın desteklenmesine yardımcı olan az miktarda B-Kompleks vitamininin varlığıdır. Sekiz B vitamini, enerji üretimi, yağ sentezi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve hücre ve metabolik sağlık için diğer hayati süreçler dahil olmak üzere tüm farklı hücre aktivitelerine katkı sağlar. – Görmeyi geliştirir Roka, bir insanın doğru görme yeteneğini geliştirmek için uzun zamandır bilinen doğal olarak oluşan pigmentler olan tanınmış bir karotenoid kaynağıdır. Aslında, karotenoidler, kişinin görme alanının merkezinin tehlikeye girdiği zaman, maküler dejenerasyon sürecini yavaşlatır. Diyetinizdeki karotenoidlerin sayısını artırarak (ve roka onlar için harika bir kaynaktır), yaşlılığın bu klasik semptomunu yavaşlatabilirsiniz. – Mineral emilimini artırır Roka, ıspanak gibi diğer popüler yapraklı sebzelere kıyasla çok düşük oksalat seviyelerine sahiptir. Oksalatlar, vücudun sistemleri tarafından minerallerin emilimini inhibe eder, böylece bitkiden aldığınız bakır ve demir gibi mineraller, verimli kullanım için vücut tarafından daha kolay emilir. – Anti Kanser Yiyeceklerden gelen antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese cevaptır. Kanserli hücreler oksidatif stres hücrenin DNA’sına zarar verdiğinde oluşur ve bu hücreler çok çabuk yayılır. Diyetinize doğal bir antioksidan kaynağı rokayı ekleyin. – Optimum vücut sağlığı Roka aynı zamanda, optimum vücut sağlığını geliştirmeye yardımcı olan tiamin, niasin, B-6 Vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin varlığıyla da bilinir. – A vitamini Rokanın A vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, doktorlar akciğer, cilt ve ağız boşluğu ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisi için hastalara roka tüketmelerini tavsiye etmektedir. ROKANIN İÇİNDEKİ VİTAMİN VE MİNERALLER 100 g rokada aşağıdakiler bulunur: Su: 91,71 g Enerji: 25 kcal Protein: 2.58 g Toplam yağ: 0,66 g Karbonhidrat: 3.65 g Lif: 1.6 g Toplam şeker: 2.05 g Kalsiyum: 160 mg Demir: 1.46 mg Magnezyum: 47 mg Fosfor: 52 mg Potasyum: 369 mg Sodyum, Na [mg] 27 Çinko: 0,47 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 15 mg Tiamin: 0.04 mg Riboflavin: 0.09 mg Niasin: 0.31 mg B-6 Vitamini: 0.07 mg Folat, DFE: 97 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 119 µg A Vitamini, İÜ: 2373 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.43 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 108.6 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.09 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.05 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.32 Yağ asitleri, toplam trans: 0 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg [old_news_related_template title="Maydanozun faydaları nelerdir?" desc="Maydanoz, A, B, C ve K vitaminleri ve demir, potasyum mineralleri içeren bir beslenme merkezidir. Bu zümrüt yeşili bitki, uzun yıllar boyu yüksek tansiyon, alerji ve enflamatuar hastalıklar gibi durumları tedavi etmek için kullanılmıştır. Peki, Maydanozun faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/04/iecrop/shutterstock_306118787_16_9_1562218103.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/maydanozun-faydalari-nelerdir-szcu8/"]