Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Soğan doğramak neden ağlatır?
Soğan doğramak neden ağlatır?
Soğanı kestiğimiz zaman aynı zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium'dan, soğanın latince isminden gelir), daha sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan 'Prensco' diye bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer.
Yaşam 21 Şubat 2017 - 14:34

Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür.

shutterstock_196617731-custom

Bu gaz ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.

shutterstock_264704039-custom

Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana gelir.

shutterstock_295238315-custom

Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.

shutterstock_312755900-custom

Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.

shutterstock_342820229-custom

Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül…

shutterstock_345948110-custom

1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun.

shutterstock_362438897-custom

Bu yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de en aza indiriyor.

shutterstock_412084801-custom

2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın.

shutterstock_419081695-custom

Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.

shutterstock_459969088-custom

3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın.

shutterstock_537503362-custom

Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.

shutterstock_547178683-custom

4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.

shutterstock_574124530-custom

5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın.

Son güncelleme: 14:36 - 21.02.2017
Etiketler