Tarhun çok çok eski bir mutfak geçmişine sahiptir. Meyankökü ve anason benzeri tarhun aroması, Moğol istilasıyla birlikte Avrupa'ya yayılmıştır. Ülkemizde en çok Bayburt ve civarında, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yetiştirilen tarhun, keskin ama hoş kokusu ve ince uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebiliyor. Tarhun, sıtmadan karaciğer hastalıklarına, vücut iltihabını azaltmaya kadar yüzyıllar boyunca rahatsızlıkları tedavi etmek için terapötik olarak kullanılmıştır. Şimdi, tarhunun sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım... Tarhunun faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler... TARHUNUN FAYDALARI Tarhunun sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır: Antioksidan özellikleri Tarhun, özellikle de Türkiye'de yetiştirilen çeşidi, serbest radikallerin vücuttaki etkilerini nötrleştirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Metabolizmanın bir yan ürünü olan serbest radikallerin, hızlı şekilde atık olarak atılmadıkları sürece hücrelere zarar verdiği kanıtlanmıştır. Araştırmalar, tarhun yağının, bu radikallerin neden olabileceği zararı durdurmaya veya azaltmaya yardımcı olmak için serbest bir radikal temizleyici olarak çalıştığını tespit etti. Diş ağrısına çözüm Tarih boyunca tarhun, diş ağrısı için yaygın şekilde kullanılmıştır. Eski Yunanlılar uyuşturma kabiliyeti nedeniyle onu çiğniyorlardı. Bu ağrı giderici etki, tarhunda bulunan yüksek öjenol seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Bu, karanfil yağında bulunan aynı ağrı giderici bileşiktir. Tarhun otunun ayrıca diş ağrıları ile birlikte sıkça görülen diş eti çekilmesinin azaltılmasına da yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Kardiyovasküler sağlığı destekler Tarhun, kardiyovasküler sağlığı desteklemeye yardımcı olur. Düzenli olarak yenildiğinde kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kanser hücrelerinin büyümesini önler Tarhun yaprakları, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar vücudun kanser gibi hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Bu faktör sadece kanser hücrelerinin büyümesini engellemez; ayrıca vücudu diğer ciddi hastalıklardan da korur. Uykusuzluğa yardımcı olur Yatmadan önce tarhun çayı içmek uykusuzluğa yardımcı olabilir. Sakinleştirici etkisi nedeniyle tarhun anksiyeteyi hafifletmeye de yardımcı olabilir. Sindirim problemlerini tedavi eder Tarhun uzun zamandır sindirim amaçlı tonik olarak kullanılmıştır, çünkü karaciğer tarafından safra üretimine yardımcı olur. Sadece doğal sindirimi iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda mide, huzursuz bağırsaklar ve dispepsi gibi sık görülen sindirim problemlerini de hafiflettiği bulunmuştur. Ayrıca, geleneksel halk ilaçlarında bağırsak kurtlarını gidermek için de kullanılmıştır. Kansızlığı önler Tarhun yaprakları, hemoglobin içeren kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde önemli olan demir mineralini içerir. Aynı zamanda vücuttaki demirin emilmesine yardımcı olan zengin C Vitamini düzeylerine sahiptir ve bu nedenle kansızlık gibi kana bağlı sorunlardan kurtulmak için kullanılabilir. [old_news_related_template title="Ispanaklı kek tarifi: Kremşantili ıspanaklı kek nasıl yapılır?" desc="İlk bakışta bol fıstıklı zannedebileceğiniz ve ıspanaklı olduğunu yedikten sonra bile tahmin edemeyeceğiniz bir lezzet. Ispanağın en tatlı halini ıspanaklı kek ile tadacaksınız desek buna asla kimseler inanamaz. Peki, ıspanaklı kek nasıl yapılır? İşte ıspanaklı kek için gerekli olan malzemeler ve ayrıntılı hazırlanışı…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/17/iecrop/yesil-kek-2-shutterstock_16_9_1568729601.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/ispanakli-kek-tarifi-kremsantili-ispanakli-kek-nasil-yapilirszcu9/"] [old_news_related_template title="Börülce kaç kalori? Börülcenin besin değerleri ve kalorisi" desc="Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken bir kalori miktarı vardır. Diyet listesi oluştururken öğünlere göre kalori dağılımı yapılır. Tabi kalori tek başına da yeterli değildir. Tüketilen yiyeceğin besin değerlerini de bilmek gerekir. Peki, börülce kaç kaloridir? Börülcenin besin değerleri ve kalorisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/16/iecrop/shutterstock_212443729borulce_16_9_1568611930.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/borulce-kac-kalori-borulcenin-besin-degerleri-ve-kalorisi-3szcu/"]