melatonin

Melatonin nedir?

Geceleri beyindeki epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonu, mutluluk hormonu seratonin sentezlenmesinden de sorumludur. Işıksız ortamda ve en çok 23.00-05.00 saatleri arasında salgılanan bu hormonu elektromanyetik dalgalar baskılar. Bu nedenle uykuya dalınacak ortamlarda bilgisayar, cep telefonu ve televizyon gibi aygıtlar olamamalıdır. Vücudun uyku düzenini sağlayan bu hormon, kişinin biyolojik saat ritmini de düzenler. melatonin-eksikligi

Eksikliği hangi sorunlara yol açar?

- Bağışıklık sistemine verdiği destek azalır. - Depresyonu tetikler. - Melatonin hormonu kanserli tümörlerin büyümesini azalttığından, eksiliği tümör büyümesine davetiye çıkarabilir. - Uyku düzeniniz bozulur. - Antioksidan etkisi azalacağından yaşlanma hızlanır. - Parkinson ve Alzheimer’ın oluşumunu hızlandırır.

Göze dair sorunlar

Retina eğer telefondan yayılan parlak ışıklara çok sık maruz kalırsa, uzun vadede ciddi görme sorunları söz konusu olabilir... Küçük ekranlı telefonlarsa, uzağı görememe yani miyopi hastalığının artışına neden oluyor. Çünkü ekran küçüldükçe gözün fokuslandığı alan da daralıyor ve göz ağrısıyla spazmlara neden oluyor. Bütün bu sorunlardan korunmak için alacağınız önlemler arasında kullandığınız telefonun parlaklığını en az düzeye indirmek de var. goze-dair-sorunlar

Mavi ışık tehlikesi

Telefonunuz yatmaya hazırlandığınız anda bile elinizdeyse, kendini dinlenmeye hazırlayan beyne negatif anlamda etki edebilir. Çünkü telefon, akşam yaydığı ışıkla beyinde gündüz hissi yaratır. Bu da beynin uyku hormonu olan melatonini salgılamasını engeller.

Aşırı göz kırpmasına dikkat!

Gözlerinizi telefonunuzdan ayıramadığınız için, sık sık gözünüzü kırpmaya başladıysanız, bu durum gözünüzde kuruma sorununa işaret edebilir. Telefon, göz yaşının normalden hızlı buharlaşmasına sebep olduğundan göz kurur ve kuruyunca da  yanma, ışığa duyarlılık, aşırı göz  kırpması gibi sorunlar ortaya çıkar.