Muğla’nın ‘o bölge ile özdeşleşmiş’ anlamında 23 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Bir o kadarı da tescil almak için gün sayıyor. BODRUM MANDARİNİ Kireçli toprak ile mineral zengini yeraltı suları, bu bölgede yetişen mandalinalara özel bir renk, koku ve lezzet veriyor. MARMARİS ADAÇAYI YAĞI ‘Acı elma yağı’ olarak da bilinir. Keskin kokulu ve anti bakteriyeldir. Hücre yenileyici özelliği ile başta cilt bakımı olmak üzere birçok alanda kullanılır. FETHİYE KAYA HALISI Yöreye göçen Türkmenlerden doğarak yaygınlaştı. Ana renk kırmızı ve lacivert olup, zeytuni yeşil, siyah, beyaz, mavi ve turuncu da ağırlıklı olarak kullanılıyor. MİLAS YAĞLI ZEYTİNİ Memecik türü zeytinin taneleri özenle seçilip hazırlanıyor. Bıçakla çizilip tuzlu suda tatlandırıldıktan sonra limon ve zeytinyağı ile saklanıyor. ORTACA LİMONU Birinci sınıf limon kategorisinde. Geçen yıl üretilen 80 bin 239 bin ton limonun yüzde 75’i ihraç edildi. En çok talep Rusya ve Avrupa ülkelerinden. FETHİYE DOMATESİ Pembe domates olarak da ünlenen Fethiye Domatesi, farklı lezzeti ve dayanıklılığı nedeniyle büyük ilgi görüyor. Birçok ülkeye ihraç da ediliyor. FETHİYE KAYA İNCİRİ Dışı koyu mor, içi ise kırmızıya dönük renkte, küçük ebatlı bir incirdir. Şeker oranı ve glisemik indeksi beyaz incire oranla düşüktür, yumuşaktır. FETHİYE ÜZÜMLÜ DASTARI Pamuklu iplikten düz ya da beyaz üzerine desenli olarak geleneksel tezgahlarda dokunuyor. Dokumadaki tüm aşamalar tamamen elle yapılıyor. MARMARİS ÇAM BALI Sadece bu bölgedeki çamlarda yaşayan ve ağacın özünü sentezleyen bir böcek türü sayesinde balın tadı ve kokusu kendine özgüdür. Şeker içeriği daha düşüktür. MUĞLA BEYAZ MERMERİ Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerinde çıkarılan bu özel mermer cinsi, ABD, Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan dahil 60 ülkeye ihraç ediliyor. OSMANİYE YER FISTIĞI Tohumlarında, yüzde 45-60 yağ, yüzde 20-30 protein, yüzde 18 karbonhidrat içerir. Özellikle yağ sanayi ve çerez yapımında değerlendiriliyor. DATÇA NURLU BADEMİ Yöreye özgü 100’ün üzerinde badem türü arasında lezzeti ve görünümü ile en çok beğenilen çeşit. Nurlu badem şu anda dünyanın bilinen en iri bademi. SEYDİLER KİLİMİ Seydikemer İlçesi’ne özgü kilimler, deve yünü renkli çubukların üzerine ‘ters dokuma’ (cicim) tekniği ile yapılır. Bölgede zaman zaman kefen olarak da kullanılır. KAVAKLIDERE CEVİZİ Beyaz lekeli kabuğu ile diğer türlere göre iri bir cevizdir. Sap kısmı, konulduğu yüzeyde dik durmasını sağlayacak kadar düz, üst tarafı sivridir. MİLAS EL HALISI ‘Türk düğümü’ olarak bilinen çift düğümlü, ipleri yüzde 100 yündür. Renkleri kök boya, menengiç yaprağı, hayıt yaprağı ve ceviz kabuğundan elde edilir. MUĞLA SARAYLISI 300 yıldır yapılan bu tatlı, düğün ve nişanların vazgeçilmezi. Tatlının hazırlanmasındaki püf nokta, yöreye özgü cevizin kullanılmasından geçiyor. FETHİYE TAHİNİ Fethiye ve Seydikemer’de yetişen iri susamların çifte kavrulduktan sonra preslenmesi ile üretiliyor. Aynı zamanda Türkiye’nin tescilli ilk tahini.