Kıyafetlerden temizlik ürünlerine kadar pek çok üründe bulunan mikroplastikler, suya çok rahat karışarak insan yaşamı ile birlikte deniz canlılarını da tehdit ediyor. Yeşil Gazete'den Ayşe Bereket'in haberine göre mikroplastiklerle ilgili araştırma yapan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Sedat Gündoğdu, Mart 2018’de Food Additives and Contaminants‘da yayımladığı çalışmasında çarpıcı bir bilgi paylaştı: Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzu örnekleri incelendi ve örneklerin tamamında mikroplastik (5 mm’den küçük plastik parçacığı) bulundu. DENİZ TUZUNA DİKKAT! deniz-tuzu-shutter Gündoğdu'nun hazırladığı raporda, Türkiye’nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen ve Şubat ve Mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınıp, incelenen 16 sofra tuzunun marka bilgisine yer verilmedi ancak örneklerin çeşitleri ve üretim yerleri hakkındaki bilgileri paylaşıldı. Örnekler, 5 deniz tuzu, 6 göl tuzu ve 5 kaya tuzu olmak üzere toplam 16 sofra tuzu örnekleri Çamaltı, Tuz Gölü, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray’da üretilmiş. İncelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlandı. Rapor sonuçlarına göre, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg. TÜRKİYE'DE BİR KİŞİ YILDA 302,4-63,7 ARASINDA MİKROPLASTİK TÜKETİYOR Rapor, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bir yetişkinin günlük tuz kullanım miktarı olarak 5 gramı önermesine rağmen, bu sayının Avrupa’da 8-11 gram ve dünya genelinde 10 gram, Türkiye’de ise 14,8 ile 18,01 gram arasında olduğunu bilimsel kaynaklara dayandırarak belirtiyor. Bu verilere dayanarak, Türkiye’de bir yetişkin bir yıl içinde deniz tuzu tüketiyorsa 248,5–302,4 adet, göl tuzuyla 202,5– 246,5 adet ve kaya tuzuyla 63,7–77,5 adet mikroplastik parçacığı yutmuş oluyor. Bu sayı, yazının devamında ele aldığım  Çin’de 2015 yılında yapılan araştırma sonuçlarının (yılda 1.000 parçacık) altında, ancak 2017’de 8 ülkeden alınan 17 tuz örneği araştırma sonuçlarında belirtilen ortalamadan çok daha yüksek (yılda 37 parçacık). Türkiye’de sofra tuzundaki mikroplastik oranları endişe verici ve olası toksikolojik etkilerinin araştırılması gerekiyor [old_news_related_template title="Görünmez tehlike: Mikroplastikler" desc="Şampuanlar, deterjanlar, yüz temizleme ürünleri, diş macunları, kıyafetler, çantalar, ayakkabılar, araba lastikleri ve hatta bazı gıdalar... Kullandığımız bütün bu ürünler ya mikroplastik içeriyor ya da kullandıkça çevreye mikroplastik saçıyor. Yani hepimiz göremediğimiz bu plastikleri yiyoruz, içiyoruz, soluyoruz ve doğaya salıyoruz. Mikroplastiklerle ilgili bilimsel araştırmalar yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Meral Yurtsever, bir an önce konunun bilincine varmazsak karşılaşabileceğimiz felaketleri sıraladı ve plastik ayak izimizi azaltabilecek öneriler verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/mikro-ozel_16_9_1520336828.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/gorunmez-tehlike-mikroplastikler-2237578/"]