Zeytinyağının sağlığa faydaları arasında kolon ve meme kanseri tedavisi, diyabet, kalp sorunları, artrit ve yüksek kolesterol sayılabilir. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olur, metabolizmayı , sindirimi arttırır ve yaşlanmayı önler. Birçok mutfakta kullanılan ve ayrıca çeşitli tıbbi amaçlara da hizmet eden temel bir bileşendir. Şimdi, zeytinyağının sağlığa olan faydalarından bazılarına bir göz atacağız... Zeytinyağının faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler... ZEYTİNYAĞI HAKKINDA Zeytinyağı, Akdeniz Bölgesinin geleneksel bir ağaç mahsulü olan Olea europaea'nın (zeytin ağacı) meyvesinden elde edilen yağdır. İnsanlık tarafından yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yemek yapmak, kozmetik ürünler, sabunlar, tıbbi amaçlar için ve farmasötik takviyeler olarak kullanıldığı gibi; yakıt olarak ve aydınlatma lambaları için de kullanılabilir. Zeytinyağının yaklaşık % 14'ü doymuş yağ iken, % 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamışlardır. Ancak zeytinyağındaki baskın yağ asidi, oleik asit adı verilen ve toplam yağ içeriğinin % 73'ünü oluşturan tekli doymamış bir yağdır. Tekli doymamış yağlar bakımından zengin olduğu için kanımızdaki kötü kolesterol seviyesini düşürmede yardımcı olur. Sızma zeytinyağı en yüksek seviyede antioksidan polifenol ve oleik asit içerir. Bu nedenle diğer bitkisel yağlara kıyasla daha sağlıklı bir seçenektir. Bununla birlikte, aynı zamanda çok fazla kaloriye sahiptir, bu nedenle en iyi sağlık sonuçları için makul miktarlarda kullanılmalıdır. zeytinyağı sözcü ile ilgili görsel sonucu ZEYTİNYAĞININ BESİN DEĞERLERİ 100 g zeytinyağında aşağıdakiler bulunur: Su: 0 Enerji: 884 kcal Protein: 0 g Toplam lipit (yağ): 100 g Karbonhidrat: 0 g Lif: 0 g Toplam şekerler: 0 g Kalsiyum: 1 mg Demir: 0,56 mg Magnezyum: 0 mg Fosfor: 0 mg Potasyum: 1 mg Sodyum: 2 mg Çinko: 0 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg Tiamin: 0 mg Riboflavin: 0 mg Niasin: 0 mg B-6 Vitamini: 0 mg Folat, DFE: 0 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 0 µg A Vitamini, İÜ: 0 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 14.35 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 60.2 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 13.81 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 72.96 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 10.52 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI Zeytinyağının sağlığa olası faydalarından bazıları: Kanser Zeytinyağındaki bitki besin maddesi, ibuprofen'in inflamasyonu azaltmadaki etkisini taklit eder ve bu da meme kanseri riskini ve nüksünü azaltabilir. Skualen ve lignanlar, kanser üzerindeki olası etkileri için incelenen diğer zeytinyağı bileşenleri arasındadır. Diyabet riskini azaltır Geleneksel olarak, kalp hastalığı ve diyabet gibi çeşitli hastalıkları önlemek için düşük yağlı bir diyet reçete edilir. Çalışmalar, yüksek yağlı diyetlerin kanser ve diyabet gibi bazı hastalıkların riskini artırabildiğini gösterirken; bilimsel bir çalışmada, zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz tarzı diyetin, düşük yağlı bir diyete kıyasla yaklaşık % 50 oranında tip II diyabet riskini azalttığını gösterdi. Tip II diyabet, diyabetin en yaygın ve önlenebilir şeklidir. Kilo kaybı Tıp uzmanları, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almanın çok zor olduğunu öne sürüyorlar. Bu Akdeniz'e özgü yağ ile ilgili yapılan araştırmalar, kilo kaybı için kullanılması konusunda olumlu sonuçlar vermiştir ve tereyağ ve kalorili yüklü diğer yağlar için mükemmel bir alternatiftir. İltihabı önler Zeytinyağı, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri olan polifenoller bakımından zengindir. Sonuç olarak, kullanımı patojenik bakteri üremesini engellemeye ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Sindirimi geliştirir Zeytinyağının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve barsak hareketlerini iyileştirmek için tıbbi bir yağ olarak kullanılır. Yaşlanmayı geciktirir Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kozmetik ürünlerde ve doğal bitkisel tedavide kullanıldığında cilde doğal bir parlaklık vererek harikalar yaratır. Safra taşlarını önler Zeytinyağı kullanımı ayrıca, müshil etkisine sahip olan safra kesesi taşlarının önlenmesinde etkilidir. Genellikle safra kesesi temizliği yapan insanlar tarafından kullanılır. Hücre duvarlarını güçlendirir Zeytinyağı, daha güçlü hücre duvarları oluşturmaya yardımcı olan polifenoller içermektedir. Aynı zamanda arter duvarlarının esnekliğini artırarak sizi çeşitli kalp hastalıklarına karşı korur. [old_news_related_template title="Sayısız faydalarıyla mucize besin: Zerdeçal" desc="Zerdeçal, lezzetli bir baharat olarak tüketilmesine rağmen, geleneksel olarak Ayurveda ve Çin tıbbında da iltihaplı durumları, cilt hastalıklarını, yaraları, sindirim rahatsızlıklarını ve karaciğer koşullarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Şimdi, zerdeçalın sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım… Zerdeçalın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/25/iecrop/shutterstock_559549843_16_9_1564031538.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/zerdecalin-faydalari-nelerdir-zerdecalin-besin-degerleri-ve-vucuda-yararlari-szcu8/"]   [old_news_related_template title="Saç ve cildin dostu argan yağı..." desc="Argan yağı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Argan yağı, özellikle saçınızı nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olan, birçok kullanım alanı olan eski bir güzellik sırrıdır. Dünya genelinde çeşitli mutfak, kozmetik ve tıbbi uygulamalarda argan yağı kullanılmaktadır. Peki, Argan yağının faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/23/iecrop/shutterstock_524588128_16_9_1563859847.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/argan-yaginin-faydalari-nelerdir-argan-yaginin-cilt-ve-saca-faydalari-szcu8/"]