1997 yılında kurulan ve 26 yıldır hisseleri borsada işlem gören Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, mali darboğaza girdi. 

Çok sayıda toplu konut projesine imza atmış şirket, bugüne kadar farklı şehirlerde apartmanlar, AVM'ler, tatil köyleri ve iş merkezleri inşa etmesiyle biliniyor. Buna karşın şirket, Innovia 4 projesinde yaşadığı çeşitli imar sorunları ile iflasın pençesine gelmiş durumda. Çok sayıda müşterinin şirket aleyhine dava açması sonucunda mahkemeler, 640 dairenin iadesine karar verirken, bu durum nedeniyle finansal zorluk yaşayan şirket konkordato başvurusunda bulundu. 

12 YIL BOYUNCA EVİNİ ALAMAYINCA DAVA AÇTI

Patronlar Dünyası'ndan Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; Yeşil GYO, Innovia 4 projesi ile ilgili imar sorunları sonrası müşterilerin kendilerini iflas istemli alacak davası açmakla tehdit ettiğini ve “varlıklarını korumak için” konkordato başvurusunda bulunduğunu açıkladı. İşte bu müşterilerden biri de eski milli futbolcu Ümit Davala'nın eşi Başak Şahin Davala. Yaklaşık iki yıldır süren hukuk savaşında diyetisyen Berrin Yiğit Öztan ve Mimar Arzu Gül Önal'ın da dava açtığı basına yansımıştı.

Başak Şahin Davala yaklaşık 12 yıl önce Yeşil GYO’nun Esenyurt’ta inşa ettiği Innovia 4 projesinden daire aldı. Davala, ödemesini yaptı. Ancak arada uzun bir süre geçmesine rağmen proje tamamlanamadı. Bunun üzerine Davala, 2023 yılı Temmuz ayında dava açmaya karar verdi.

Önce Bakırköy Tüketici Mahkemesi’nde giden Davala, davayı kazanması üzerine bu kez şirkete yönelik icra takibine geçti. Şirkete ödeme emri gönderildi. Ödeme emrine göndermesine rağmen sonuç alamayan Davala, bu kez şirketin iflası istemi ile dava açtı.

DAİREYİ 2013 YILINDA ALDI, 6 BİN 500 MAĞDUR VAR

Bakırköy Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada, şirketin iflası yönünde karar verilmesi talep edildi. Dava dilekçesinde, 2013 yılında projeden daire alındığı, ancak daire teslimatının yapılmadığı belirtildi. Şirketin 4'üncü etap olarak planladığı projede 6 bin 500 daire bulunuyor.

Söz konusu projede Başak Şahin Davala gibi binlerce mağdur söz konusu. Çok sayıda hak sahibinin dava sürecinin devam ettiği belirtiliyor. 

Binlerce müşteri tarafından açılan 'iflas istemli alacak davası' nedeniyle tehdit altında bulunduklarını belirten Yeşil GYO, 16 milyar liralık öz kaynaklarını korumak için konkordato başvurusunda bulunarak, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) bir açıklama yayınladı. 

Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklama şu şekilde:

"Innovia 4 projesi ile ilgili yaşadığımız imar sorunları nedeni ile şirketimiz çok mağdur olmuş, müşterilerin dairelerini iade etme talepleri karşılığında 640 daire geri alınarak müşterilerin alacakları faizi ile iade edilmiş ve şirketimizin nakit kaynakları çok ciddi manada eksilerek şirketi ve tüm diğer muhataplarını da zor duruma düşürmüştür.

Müşteriler iflas istemli alacak davası açmakta ve şirketimizi iflas etme tehdidi altında tutmaktadır. Şirketimizin 16 milyar TL öz varlıklarını korumak, müşterilerin alacaklarını makul bir vadeye yayarak ve Innovia 4 inşaatını tamamlayarak şirketimizi bu güç durumdan sorunsuz bir şekilde geçirmeyi hedeflemekteyiz.

Bu kapsamda; Konkordato talepli başvurumuza Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2025/113 E. sayılı dosya ile 05/02/2025 tarihinde bu tarihten itibaren üç ay geçici mühlet verilmiş, geçici Konkordato komiserleri görevlendirilmiş ve tedbir kararlarına hükmolunmuştur.

Devam eden süreçte şirket faaliyetlerinin aksamaması, nakit akışın düzenli hale getirilmesi amacıyla gerekli hassasiyet ve hedeflenen noktaya ulaşılması adına tüm çabalar gösterilecektir."

BORSA İSTANBUL HİSSELERİ İŞLEME KAPATTI

Söz konusu gelişmeler, şirketin hisse fiyatlarının da dip yapmasına neden oldu. Çarşamba gününe 8 lira 23 kuruştan başlayan YGYO hisselerinin fiyatı, aynı gün içinde 7 lira 77 kuruşa kadar geriledi. Geçtiğimiz yıl hisseleri 15,59'a kadar ulaşan şirket, yalnızca bir yılda yarı yarıya erimiş durumda. 

Konkordato kararının basında yer almasının ardından Borsa İstanbul, Yeşil GYO’ya yönelik bir düzenlemeye gitti. Şirketin payları Kotasyon Yönergesi’nin 35. Maddesi gereği ‘Yakın İzleme Pazarı’na alındı. Bu kapsamda şirketin payları bugün borsada kapalı kalacak, yarın Yakın İzleme Pazarı’nda işleme yeniden açılacak.