Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden araştırmacılar, ilişkilerde yaşanan geri dönüşü olmayan noktanın, bir partnerin ayrılma kararı almadan önceki 7 ila 28 aylık bir döneme denk geldiğini keşfetti.
Araştırma ekibi, ilişkinin sona ermesinden önce geçen iki aşamayı inceledi. Birinci aşama memnuniyetin yavaşça azalmaya başladığı dönem ve ikinci aşama ise ilişkideki tüm bağların koparak, hiçbir şeyin engelleyemeyeceği bir geçiş noktası. Dikkat çeken bir diğer bulgu ise, ilişkinin bitmesine karar veren tarafın, terk edilen kişiden yaklaşık bir yıl önce bu son çöküş evresine girmesi olurken, terk edilen kişi partnerinin ilişkiyi bitirme kararını fark ettiğinde ise ilişkiye olan memnuniyet hızla düşmeye başlıyor.
ANİDEN DEĞİL, YAVAŞÇA OLUR
Profesör Janina Bühler, ayrılıkların genellikle bir anda ve sürpriz şekilde gerçekleştiği düşünülse de bu sürecin aslında çok daha yavaş ve gizli bir şekilde ilerlediğine dikkat çekti. Bühler, "Eğer ilişkinin bozulma belirtilerini fark edebiliyorsanız, bu kritik noktaya gelmeden önce hala bir umut olabilir" şeklinde konuştu. Öte yandan bu son aşamaya ulaşıldığında ilişkinin sona ermesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti ve erken uyarı işaretlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SONA ERMEDEN ÖNCE SİNYALLERİNİ VERİYOR
Araştırma, ilişkilerin sona ermeden önce bir terminal evreye girdiğini ve bu dönemde ilişki memnuniyetinin hızla düştüğünü ortaya koydu. 11 bin 295 kişi üzerinde yapılan çalışma, başarısız ilişkilerde uzun süreli yavaş bir düşüş yaşandığını ve terk edilen kişinin bu süreci genellikle fark etmediğini gösterdi. Kontrol grubundaki sağlıklı ilişkilerde ise böyle bir evre gözlemlenmedi.