Beyindeki kırışıklıklar, girus (tümsekler) ve (sulkuslar) olarak bilinir ve beyin korteksinin yüzey alanını önemli ölçüde artırır. Beyin korteksi, düşünce, dil ve bilinç gibi üst düzey beyin fonksiyonlarından sorumludur. Daha büyük bir yüzey alanı, kortekse daha fazla nöronun sığmasını sağlar ve bu da karmaşık bilişsel süreçlere olanak tanır. Bu kırışma süreci girifikasyon olarak adlandırılır ve insan zekası ile işlevselliği için hayati öneme sahiptir.
EVRİMSEL AVANTAJ
İnsan beyninin evrimi, artan karmaşıklığın bir hikayesidir. İnsanlar evrimleştikçe, daha gelişmiş beyin fonksiyonlarına duyulan ihtiyaç hayatta kalmak için zorunlu hale geldi.Bu kırışıklıklar, beynin yüzey alanının büyümesine olanak tanıdı, böylece daha büyük bir kafaya gerek kalmadan bu işlevler yerine getirilebildi. Bu evrimsel adaptasyon, insanların diğer türlere kıyasla ileri düzeyde bilişsel yeteneklere sahip olmasının temel nedenlerinden biridir.
DİĞER TÜRLERLE KARŞILAŞTIRMA
İlginç bir şekilde, tüm hayvanların beyinleri kırışık değildir. Örneğin, fareler ve bazı diğer küçük memelilerin beyinleri düzdür, çünkü beyin fonksiyonları aynı düzeyde karmaşıklık gerektirmez. Karmaşık bilgileri işlemek için geniş bir yüzey alanına duyulan ihtiyaç, insanları diğerlerinden ayıran bir özelliktir. Beyin ne kadar kırışıksa, bilişsel fonksiyonlar da genellikle o kadar gelişmiş olur.