Türkiye İş Bankası'nın, Cumhuriyetin 100. yaşında açtığı Beyoğlu, İstiklal Caddesi üzerindeki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nin ilk süreli sergisi 'İstanbul'un Resmi' yaz sonuna kadar görülebilecek. Sanatçı gözüyle İstanbul'a bakışı ortaya koyan sergi, bankanın koleksiyonundaki İstanbul temalı resimlerle Anadolu ve Avrupa yakalarını iki ayrı katta sanatseverlerle buluşturuyor.
İŞTE SERGİNİN ROTASI
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nin kurucu küratörü sanat tarihçisi, mimar ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu, sergide çizilen rotayı şöyle anlatıyor:
"Eserler eşliğinde adım adım İstanbul'u dolaşacağınız bu sergide yolculuğunuz Tarihi Yarımada'dan başlıyor. Galata Köprüsü'nden geçiyor, Haliç'i seyre dalıp Boğaz'a yöneliyorsunuz. Tablolarla kıyı kıyı Boğaz'ın yukarısına ilerleyip ardından sanki hayali bir vapurla Anadolu Yakası'na geçiyorsunuz. Boğaz’da bu defa tam aksi istikamette süren yolculuğunuz sizi Üsküdar'a, Kız Kulesi'ne, Haydarpaşa'ya ulaştırıyor. Adalar'da sonlanan bu yolculuk boyunca zaman zaman tepelerden bakarak, zaman zaman kıyılara inerek, sanatçıların tuvale yansıyan izlenimleriyle İstanbul’un semtlerini birer birer ziyaret ediyorsunuz. Çoğunlukla 20. yüzyıl ortaları İstanbul'unun birer görsel belgesi de olan bu eserler sanatseverleri İstanbul'un çiçekleri, tekneleri, sokakları veya mevsimleri gibi özgün katmanlarıyla da buluşturuyor."
İKİ DUYGU ÖNE ÇIKIYOR
300'e yakın İstanbul peyzajını içeren sergi kitabı da yayınlanan Prof. Dr. Gül İrepoğlu, iki denizi birleştiren ve iki kıtayı ayıran bu tılsımlı coğrafyanın ve şehrin, derin bir ruha ve tarihe sahip olduğunu ifade ediyor.
Tablolarda iki duygunun öne çıktığını belirten İrepoğlu, "Bunlardan ilki ressamların şehre duyduğu sevgi ve aşk… İkincisi ise İstanbul'un ışığını yakalama ve resmetme isteği. Kitapta İstanbul'u sadece tablolarla değil fotoğraflar, filmler ve şiirlerle de anlatmaya çalıştım. Gezginlerden alıntılar yaptım. Manzaralar aynı zamanda İstanbul için önemli görsel belgeler, İstanbul tabloları bu yönüyle de çok kıymetli" diyor.
İrepoğlu, sergi kitabıyla da sanatçılar tarafından tuvallere taşınan bu ruhu okuyucuya aktararak kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını belirtiyor. Sanatseverlere şehrin eşsiz ışığını yakalamayı başarmış ressamların tablolarının yanı sıra şairlerin dizeleri de eşlik ettiği sergi; salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri 10.00-19.00, cumartesi, pazar günleri de 12.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir.
Gül İrepoğlu
HİKAYELERİ YOUTUBE'DA
İş Sanat, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'ndeki eserlerin hikayelerini, 'No. 144'ün Sakinleri' isimli yeni bir video serisinde sanatseverlerle paylaşıyor: İbrahim Çallı'nın 'Gül Koklayan Kadın'ından Halil Paşa'nın 'Kotralar'ına, Sami Yetik'in 'Vazoda Şakayıklar ve Leylaklar'ından Feyhaman Duran'ın 'Mavi Şalvarlı Kız'ına, müzenin kalıcı ve süreli sergilerindeki pek çok eser İş Sanat’ın Youtube kanalında görülebiliyor.