Akşam yemeğini yedikten sonra genellikle kalan yemekleri buzdolabına koymak için sabırsızlanıyor ve yemeklerin soğumasını beklerken zamanı geçiremiyor olabilirsiniz ancak bir gıda politikası uzmanı, buzdolabına sıcak yiyecek koymanın aslında cihazınıza zarar verebileceğini ve gıda güvenliği açısından risk oluşturduğunu açıkladı. 

DENEYLE GÖZLEMLENDİ

Gıda politikası uzmanı Gavin Wren, buzdolabına sıcak yiyecek yerleştirmenin sıcaklık üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve cihazın verimliliğini bozabileceğini göstermek için bir deney yaptı. Bilimsel bir yaklaşım benimseyerek, üç sıcaklık veri kaydedicisini farklı noktalara yerleştirdi. Birini salata çekmecesine, birini orta rafın arkasına, diğerini ise üst rafın ön kısmına koydu.

Gavin, buzdolabının farklı bölgelerinin, kapak açık kaldığında sıcak yiyecekler konulduğunda ya da yeni sebzelerle doldurulduğunda farklı şekilde tepki vereceğini belirtti. Deneyde, buzdolabının kapağını sabah 7'de kapatmayı unuttuğunda, üst rafın sıcaklığının 9 dereceye, orta rafın ise 7 dereceye çıktığını gözlemledi fakat salata çekmecesindeki sıcaklıkta bir değişiklik olmadı.

Gavin, daha sonra buzdolabının alt rafına ılık pirinç koydu. Bu durum, salata çekmecesindeki sıcaklığın küçük bir şekilde değişmesine yol açtı. Deneyin ilerleyen saatlerinde, akşam 19:00'da, Gavin buzdolabındaki malzemelerle yemek pişirip, porsiyonlayarak üst rafına yerleştirdi. Bu işlem sonucunda, üst raftaki sıcaklık 18 dereceye kadar yükseldi ve normal seviyeye dönmesi tam 4 saat sürdü.

Gavin, bu durumun buzdolabına zarar verebileceği gibi aynı zamanda diğer yiyeceklerin daha hızlı bozulmasına da yol açabileceğini belirtti. Özellikle süt gibi hassas ürünlerin, sıcaklık değişiklikleri nedeniyle normalden çok daha hızlı bozulabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu sebeple, yiyeceklerin buzdolabına koyulmadan önce iyice soğumasını beklemek büyük önem taşıyor.