Damal ilçesine bağlı Seyitveren köyünde yaşayan Gülfidan Atmaca, 50 yıl önce annesinin yöresel giysilerinden örnekler alarak bebekler yapmaya başladı.

Türkmen kültürünün hakim olduğu ilçede Atmaca'nın yaptığı bebeklerden biri İstanbul'da düzenlenen serginin ardından 1986'da Japonya'da düzenlenen bir yarışmaya gönderildi. Türkmen kıyafetleri giydirilen bebek, 'Yöresel Folklorik Bebekler' kategorisinde yarışmada birinci seçildi.

Japonya'da alınan birincilik sonrası Damal bebek üretimini ekonomiye kazandırmak amacıyla Ardahan ve Damal ilçesinde çalışmalar yapıldı. Ardahan Valiliği tarafından 2018'de Damal Bebek Evi yapıldı. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kurslarla bir taraftan Damal bebek üretimi artırılırken bir yandan da yöredeki kadınlara kurslar düzenlendi.

Kurslara katılan kadınlar bebek yapmayı öğrenirken bir taraftan da aile ekonomisine katkı sağladı.

Damal ilçesi ve köylerindeki Türkmen kadınların giyim tarzını yansıtan ve onlarca parçadan oluşan bebeğin üretimi uzun sürüyor.

Üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes ve kolçak gibi parçalardan oluşan Damal bebeğinde kullanılan kıyafetler, giyenin yaşına, sosyal durumuna ve ekonomik gücüne göre değişiklik gösteriyor.

Yapımı çok zahmetli olan bebeğin fiyatı 800 ile 20 bin lira arasında alıcı buluyor. Üretilen bebekler, hediyelik eşya satan iş yerlerinde satışa sunuluyor.