Çoğu kişinin yemeğine eklemeden yapamadığı tereyağının taklitleri çok yapılıyor. Marketlerden tereyağı satın alırken kalitesini anlamak ambalajı yüzünde zor olabiliyor. Tereyağının ambalajında yer alan klasik görüntüler ise ürünü gerçek tereyağıyla karıştırmanıza neden olabilir. Kaliteli tereyağını anlamak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekli.
Gerçek tereyağı, genellikle yüzde 82 ila yüzde 86 oranında süt yağı içerir. Bu oran, tereyağının kremamsı yapısını ve özgün kıvamını sağlayan önemli bir faktörlerden biridir ancak bu oran, yasal minimum sınırdan oldukça yüksektir ve tereyağının kalitesini doğrudan etkiler. Tereyağının bu özelliği, onu diğer margarin veya tereyağı karışımlarından ayıran en belirgin farktır.
AMABALAJ VE ETİKETLERE DİKKAT EDİN
Marketlerde tereyağı seçerken, ambalaj ve etiketler oldukça önemlidir. Tereyağının üzerinde yer alan "taze" veya "sofra" gibi ibareler, ürünün özelliklerini yansıtan önemli işaretlerdir. Taze tereyağı, üretim tarihinden itibaren 20 gün boyunca taze olarak satılabilir ve 8 dereceye kadar soğutulmuş bir ortamda saklanmalıdır. Öte yandan, sofralık tereyağı daha uzun raf ömrüne sahiptir ve buzdolabında veya dondurucuda bir yıla kadar dayanabilir.
GERÇEK TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Tereyağının kalitesini anlamanın en kesin yollarından biri, su oranına bakmaktır eğer tereyağının su içeriği yüksekse, ürünün gerçek tereyağı olmayabilir. Öte yandan stabilizatörler, emülgatörler veya antioksidanlar gibi katkı maddeleri ile uzatılmış raf ömrü, tereyağının saflığından şüphe etmenize neden olabilir. Gerçek tereyağında, bu tür katkı maddelerinin bulunmaması gerekir.