Formda kalmak ve sağlıklı yaşamak isteyenlerin çoğu şekerli içecekler, enerji içecekleri ya da kahve gibi günlük alışkanlıkların sağlık üzerindeki etkilerini sorguluyor. Ancak bir onkoloji diyetisyeninin yaptığı dikkat çeken uyarı asıl gözden kaçırılan tehlikenin alkol olduğunu bir kez daha gündeme taşıdı.
Diyetisyen Nichole, kanserle mücadelede dikkat edilmesi gereken en kritik içeceklerden birinin alkol olduğunu vurguladı. Diyetisyen Nichole, alkolün ise tüm alkollü içecek türleri fark etmeksizin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti. Cancer Research UK ve birçok bilimsel kuruluş da bu görüşü destekliyor. Alkol, özellikle meme kanseri, karaciğer, ağız ve boğaz, bağırsak gibi en az yedi farklı kanser türüyle ilişkilendiriliyor.
Üstelik bu risk yalnızca aşırı tüketimde değil, ölçülü içimde bile geçerli çünkü alkol, vücutta parçalandığında DNA’ya zarar verebilecek asetaldehit gibi maddelere dönüşüyor.
DAHA AZ ALKOL DAHA AZ RİSK
Uzmanlara göre, erkek ve kadınların haftalık alkol tüketimini 14 üniteyle sınırlandırmaları, bu miktarı ise haftaya yaymaları gerekiyor. Bu, yaklaşık 6 büyük bira veya 10 küçük kadeh şarap anlamına geliyor. Ayrıca, her hafta birkaç gün içkisiz kalmak da öneriler arasında.