Anduronda Import GmbH, 14 Ekim’de yaptığı açıklamada, laboratuvar testleri sonucunda bir dondurulmuş gıda ürününde, izin verilen limitlerin üzerinde kalıntılar tespit edildiğini duyurdu. Resmi açıklamada, ürünün, hayvansal gıdalarda farmakolojik etkisi olan maddeler için belirlenen maksimum kalıntı limitlerine uymadığı vurgulandı.
TÜKETİLMEMESİ GEREKEN ÜRÜNLER
Artı 49'un haberine göre, geri çağrılan ürünler arasında dondurulmuş Vannamei karidesler bulunuyor. Açıklamalara göre, bu karideslerde Doksisiklin, Sülfametoksazol ve Tetrasiklin gibi antibiyotikler yer almakta. Bu antibiyotiklerin genellikle hayvan yetiştiriciliğinde kullanıldığı belirtiliyor. Üreticiler, tüketicilere bu ürünü tüketmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
ÜRÜN BİLGİLERİ
- Ürün Adı: ANDU Vannamei Shrimps Garnelen, gekocht, geschält, mit Schwanzsegement, glasiert, IQF, mit zugesetztem Wasser, tiefgefroren
- Ağırlık: Net 800 gram
- Son kullanma tarihi: 08.02.2026
- Parti numarası: VN154V006
ANTİBİYOTİK KALINTILARININ SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Gıdalarda antibiyotik kalıntıları, sık karşılaşılan bir sorun olarak öne çıkıyor. Almanya Federal Tüketici Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi (BVL), belirlenen maksimum limitlere uyulması halinde tüketiciler için sağlık riski bulunmadığını belirtse de, tüketici merkezleri dünya genelinde aşırı antibiyotik kullanımının insanlara ve hayvanlara zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bu durum, dirençli bakterilerin yayılma riskini artırarak ciddi tehlikelere yol açabilir.