Taze meyvelerin canlı renkleri, ferahlatıcı tatları ve doğal tatlılıkları hepimizi cezbetse de çoğu zaman buzdolabındaki meyveler, kısa sürede bozulabilir. Çilek, ahududu ve yaban mersini gibi meyveler, günlük meyve ve sebze ihtiyacımıza katkı sağlarken aynı zamanda harika bir atıştırmalık olabilir fakat çoğu taze meyve, tüketilmeden önce hızla çürür ve bu da yiyecek israfına yol açar.
Meyvelerin bozulmasına neden olan şey aslında olgunlaşma sürecinin doğal bir sonucu olan enzimlerin etkisidir. Bu enzimler, şekerleri ve asitleri parçalarken bakteriler ve mantarların çoğalmasına neden olur. Bakteri ve küf oluşumunu engellemek için asidik bir ortam oluşturmak, bu ayrışma sürecini yavaşlatabilir.
Meyveleri dondurmak, onların daha uzun süre dayanmasını sağlasa da dondurulmuş meyveleri her zaman istediğimiz gibi kullanamayız. Meyvelerinizin raf ömrünü uzatmak ve küflenmeyi önlemek için basit ev eşyalarıyla uygulanabilecek etkili bir çözüm var.
MEYVELERİ BEYAZ SİRKE, SOĞUK SU VE KARBONATLA YIKAYIN
Sosyal medyada paylaşılan bir yöntem, bu sorunun üstesinden gelmek için kolay ama etkili bir çözüm sunuyor. Meyveleri, beyaz sirke, soğuk su ve biraz karbonat karışımıyla yıkamak, meyvelerin üzerinde biriken küf sporlarını temizlemeye yardımcı olabilir. Bu karışım sayesinde, meyvelerinizdeki kir ve toprak kalıntıları temizlenirken, karbonatın hafif aşındırıcı özelliği de kalıntıları parçalar.
Bu işlemi yaptıktan sonra meyveleri soğuk suyla durulayıp, salata kurutucusunda ya da bir havlu yardımıyla kurutarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu yöntemde sirke bakterileri yok ederken, küf oluşumunu engelleyerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Öte yandan bu yöntem, küflenmiş meyveler için işe yaramaz; bu nedenle meyveleri yıkamadan önce küflü olanların ayıklanması gerektiğini unutmayın. Sirke kullanarak, meyvelerinizin raf ömrünü en az bir hafta uzatabilir ve taze, lezzetli meyvelerin tadını daha uzun süre çıkarabilirsiniz. Bu pratik yöntem, aynı zamanda yiyecek israfını azaltmaya da yardımcı olur.