Karanfil sadece tatlılarda değil tıbbi alanda da en çok kullanılan baharatlar arasında yer alıyor. Bağışıklık sisteminden ağız ve diş sağlığına kadar pek çok alanda kullanılmakta. İşte Osmanlı mutfağından da eksik olmayan karanfilin faydaları...

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alan karanfil, mide rahatsızlıklarını hafifletmek için yardımcı ek besinlerden biri. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi gaz problemlerini de azaltmakta. Karanfilin içerisinde bulunan antioksidanlardan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

Karanfilin geleneksel ve tıbbi alanda en çok kullanıldığı alanlardan bir diş sağlığı. Antiseptik ve ağrı kesici özelliklere sahip olan karanfil diş rahatsızlıklarını hafifletmek için kullanılır. Ayrıca ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.

İçerisinde bulunan Eugenol bileşeni sayesinde iltihaplanmayı azaltıcı görevini görür sahiptir. Özellikle romatizmal ağrılar için fayda sağlar. Karanfilin içerisinde bulunan farklı bileşenler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Diyabet hastaları için takviye görevi görür.

Boğaz ağrısı, balgam, öksürük gibi rahatsızlıklar için de kullanılan karanfil, solunum yollarını rahatlatır. Bunların yanı sıra karanfil cilt bakımı alanında da sıkça kullanılan baharatlar arasında.