Barış Sarayı'nın idaresini sağlayan Carnegie Vakfı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolle 161,5 metrekare büyüklüğünde ve 700 kiloluk Hereke halısı geçen yıl mayısta Aksaray Müzesi'ne getirildi.
İncelemelerin ardından halı, restorasyon işlemlerinin yapılacağı Sultanhanı ilçesine götürüldü.
Sekiz kişinin restore ettiği ve ahşaptan bir malzemeyle korumaya alınan halı TIR'a yüklendi. TIR daha sonra arkasından su dökülerek Hollanda'ya uğurlandı.
Sultanhanı Belediye Başkanı ve halı restorasyon uzmanı Fahri Solak, ilçesinin 'halı doktorlarının' yaşadığı yer olarak anıldığını söyledi.
İlçede büyüklü küçüklü 50 halı tamir atölyesinin bulunduğunu aktaran Solak, şöyle konuştu:
"Bu Hereke halımız için 2015 Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle birlikte Hollanda'ya gittik. Pandemi ve diğer olumsuzluklar yüzünden biraz gecikti ancak bir yıl önce halımız Aksaray'a geldi. Biz de bir yılda restore işlemlerini tamamladık. Bizim için çok büyük bir proje. Bu halımız bu topraklarda dokundu, 100 yıl sonra tekrar yapıldığı topraklara gelerek restore edildi. Bizim için çok büyük bir prestij oldu."
Halıyı restore edenlerden Ali Neşeli 15 yıldır bu işi yaptığını ve daha önce bu kadar büyük bir halı görmediğini söyledi.
Halı ilk açıldığında çok şaşırdığını ve heyecanlandığını belirten Neşeli, şunları söyledi:
"Türk halısı olduğu için gurur da duydum. İlk dokunduğumdaysa 'Acaba hangi usta dokumuştu zamanında?' diye düşündüm. Türkiye'de dokunan güzel halımızın tekrar restore için bize gelmesi bizleri sevindirdi. Restorasyon çalışması sırasında bizler halımızın tarihi yapısına zarar vermemek adına çok özverili bir çalışma ortaya koyduk. İşçilik ve kalite açısından çok güzel bir halı ve oluk sistemi ile dokunmuş. Bu sistemde ilmekler birbirine çok yakın olduğu için bizi biraz zorladı. Halımızın Barış Sarayı'nda dünya barışına hizmet edeceği için çok mutluyuz."