Rusya Merkez Bankası piyasadaki faizin artırılacağına yönelik beklentilere karşın bu ay değişikliğe gitmedi.

Banka politika faizini yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu.  Piyasada beklenti faizin yüzde 23 seviyesine çıkarılması yönündeydi.

Banka faizi ekim ayında yüzde 21’e çıkararak, tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseltmişti. 

Bankadan yapılan açıklamada, yüksek faiz oranları nedeniyle kredilerde "soğuma" yaşandığına vurgu yapıldı

Güçlü iç talebe rağmen enflasyonda hedefe ulaşılması için gerekli koşulların oluşmadığına işaret edilen açıklamada, yıllık enflasyonun 2026'da hedeflenen yüzde 4 seviyesine düşmesinin beklendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sıkı para politikası ve kredilerdeki soğuma sayesinde enflasyonist baskının gelecek aylarda azalacağının altı çizildi.

'FAİZ ARTIŞINA ARA VERDİK'

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira  Nabiullina, Rusya Merkez Bankasının politika faizini sürpriz bir şekilde artırmayarak yüzde 21’de sabit tutma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Mevcut faiz oranının “çalıştığına” işaret eden Nabiullina, “Eğer faizi mevcut noktaya yükseltmeseydik, 2022’nin sonbaharındaki seviyelerde bıraksaydık, enflasyon yüzde 20’nin çok üzerinde hatta yüzde 30 olabilirdi” diye konuştu.

Faiz oranın yüksek bir seviyede bulunduğunu ve bunun da parasal koşulların sıkılaşmasını sağladığını anlatan Nabiullina, “Şubattaki toplantıda ya mevcut sıkılığın yeterli olduğu ya da faiz oranının yükseltilmesi konusunu istişare edeceğiz” dedi.

Bugün alınan faiz kararına ilişkin konuşan Nabiullina, “Ekonomide, önümüzdeki çeyreklerde enflasyonun yavaşlamasını sağlaması gereken sıkı koşullar oluştu. Politika faiz oranının artırılmasına ara verdik, ancak enflasyonu hedefe düşürmek için uzun bir sıkı para politikası dönemine ihtiyaç duyulacak” diye konuştu.

Nabiullina, Rus ekonomisindeki bazı sektörlerde soğuma sürecine girildiğini belirterek, özellikle şirketlerin daha muhafazakar üretim planları yaptığını ve borçlanmaları azaltmaya başladıklarını söyledi.

Yaptırımlara ilişkin de konuşan Nabiullina, Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yüzde 95'inin yaptırım altında bulunduğunu ancak bankaların söz konusu koşullarda çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Nabiullina, kripto paralara yatırım aracı olarak bakmadıklarını sözlerine ekledi.