Rüya veri tabanı üzerinde yapılan bir analizde, telefon ya da akıllı telefon kelimelerinin sadece yüzde 2 oranında geçtiği görüldü. Viyana’daki Bilinç ve Rüya Araştırma Enstitüsü’nden psikoterapist Brigitte Holzinger, bu durumla ilgili, "Kimse bana akıllı telefonlarının rüyalarında merkezi bir rol oynadığı bir hikaye anlatmadı" diyor...
İHTİYAÇ ANINDA DAİMA YANIMIZDA
Peki, bu iyi bir şey mi? Yani telefonlarımız bizi düşündüğümüz kadar etkilemiyor mu? Maalesef tam tersi. Holzinger’e göre, telefonların rüyalarımızda olmaması, aslında onlara ne kadar bağımlı olduğumuzun bir göstergesi.
Sigmund Freud’un dediği gibi, rüyalar, gizli arzularımızı yaşadığımız bir alan. Ancak telefonlarımız her zaman elimizin altında ve ihtiyaç duyduğumuz her şeyi anında karşılıyor. Bu nedenle onları özlemiyoruz ve rüyalarımızda yer bulamıyorlar.
TEHLİKE YOKSA RÜYA DA YOK
Başka bir teori ise, rüyaların bizi gerçek hayatta karşılaşacağımız tehlikelere hazırladığı yönünde. Eğer bir ayıdan kaçtığınızı hayal ediyorsanız, beyniniz gerçek hayatta böyle bir durumda daha hızlı tepki verebilir. Ama telefonlarımız bir tehlike yaratmadığı için, rüyalarımızda da yer bulamıyor. Holzinger, "Telefonlarımız her zaman yanımızda, ancak doğrudan bir tehdit oluşturmazlar" diyor. Tabii bu, onların sosyal ve duygusal açıdan bizi tehdit etmediği anlamına gelmiyor.
TELEFONDA BAKTIĞINIZ ŞEYİ GÖRÜYORSUNUZ
Telefonlarımızın bataryası bittiğinde ya da kaybolduğunda panik yapıyoruz. Ama rüyalarımızda telefonu değil, onun içeriğini görüyoruz. Örneğin, yatmadan önce eski sevgilinizin Instagram profilini 'stalklarsanız', muhtemelen rüyanızda onu görürsünüz, telefonunuzu değil.
YETERİ KADAR DUYUYA HİTAP ETMİYOR
Araştırmalar, rüyaların genellikle güçlü duyusal deneyimlerden etkilendiğini gösteriyor. Araba sürmek gibi bir aktivite, bedenimizin birçok duyusunu harekete geçiriyor: motorun sesi, yolun titreşimi, benzin kokusu... Ancak telefonlar bu kadar yoğun bir fiziksel uyarı sağlamıyor. Sadece ekranın ışığını ve parmaklarımızdaki hafif baskıyı hissediyoruz. Bu da onların rüyalarda yer almaması için yeterli bir sebep daha...
TELEFON RÜYALAR İÇİN FAZLA KARMAŞIK
Rüyalarda okuma ve yazma gibi ince motor becerilerimiz pek çalışmıyor. Holzinger, "Uykudayken beynimizin dil üretiminden sorumlu bölgeleri kapalı oluyor" diyor. Bu yüzden rüyalarda konuşmalar telepatik bir his yaratıyor. Dolayısıyla, telefonla mesaj yazmak ya da birini aramak rüyalar için fazla karmaşık.
GELECEKTE DURUM DEĞİŞEBİLİR
Holzinger’e göre, telefonlar belki de zamanla rüyalarımızda daha sık yer almaya başlayabilir. Çünkü rüyalar, toplumsal ve teknolojik değişimlerden etkilenebilir. Ancak bu konuda daha fazla veri toplanması gerekiyor.