Tavuk eti yıllardır kırmızı ete göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak İtalya'da yapılan yeni bir araştırma, bu inancı sorgulatacak çarpıcı sonuçları ortaya serdi.
Haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketen bireylerin erken ölüm riskinin yüzde 27 oranında arttığı tespit edildi. Özellikle sindirim sistemi kanserlerinden ölüm riski, erkeklerde 2.6 kat daha fazla çıktı.
HAFTADA 19 LOKMA UYARISI
Araştırmacılar, haftada yaklaşık dört porsiyon ya da 19 lokma kadar tavuk tüketen bireylerde, haftalık tüketimi 100 gramın altında olanlara kıyasla erken ölüm riskinin iki katına kadar çıktığını belirtiyor. Bu miktar, sindirim sistemi kanseri kaynaklı ölüm riskini ciddi biçimde artırıyor.
ARAŞTIRMACILARIN 3 TEORİSİ VAR
Tavukla ilgili bu durumun nedenlerine dair araştırmacıların üç teorisi var:
Fazla pişirme-Yanık tavuklar: Tavukların yüksek ısıda pişirilmesiyle oluşan "mutajen" adı verilen maddelerin genetik mutasyonlara yol açabileceği düşünülüyor.
Yem ve yetiştirme koşulları: Tavukların beslendiği yemlerdeki hormonlar ve pestisitler, insanlar için kanserojen etki oluşturabilir.
Cinsiyet farkı: Araştırmaya göre erkeklerde sindirim kanserinden ölüm riski aynı miktarda tavuk tüketen kadınlara göre çok daha yüksek. Bilim insanları bu farkı hormonal yapıya bağlıyor ancak kesin mekanizma henüz bilinmiyor.