Sağlıklı beslenme trendlerinin artışıyla birlikte Goji berry (kurt üzümü), Türkiye’de de popülerleşmeye başladı. Çin kökenli bu meyve, vitamin ve antioksidan açısından zengin içeriğiyle dikkat çekerken, saksıda bile yetiştirilebiliyor. Goji berry özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, kuraklığa dayanıklı yapısıyla balkonda bile yetiştirilebiliyor. Goji berry saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir fakat meyve verebilmesi için en az 20 litrelik bir saksı gerekiyor. Saksının güneş görebileceği bir yerde olması, bitkinin sağlıklı büyümesi için önemli bir faktör olur.
GOJİ BERRY HASADI VE YETİŞTİRİLMESİ
Goji berrynin hasat dönemi oldukça uzun sürer. Haziran ayında başlayıp kasıma kadar devam eder. Meyve verimi önce az, ardından temmuz-ağustos aylarında zirveye ulaşır. Eylül itibarıyla verim azalır ve kasım ortasında hasat tamamlanır. Hasat, genellikle insan gücüyle yapılır ancak büyük alanlarda makineyle de yapılabilmektedir. Goji berrynin yüksek fiyatlarla satılması özellikle kurutulmuş formunun popülerliği nedeniyle daha da artmıştır fakat doğru koşullarda evde veya küçük alanlarda bile saksıda yetiştirilebilmesi, bu değerli meyvenin daha ulaşılabilir olmasını sağlar.
GOJİ BERRY NASIL TÜKETİLİR?
Goji berry taze ya da kurutulmuş şekilde tüketilebilir. Taze tüketim önerisi günde 50 gramken kuru meyve için bu miktar 30 gramdır. Ayrıca, akşamdan bir bardak suya ıslatıp, sabah aç karnına suyunu içebilirsiniz. Bu yöntem, goji berrynin tüm faydalarını daha verimli bir şekilde almanızı sağlar.
GOJİ BERRY FAYDALARI
-Yüksek antioksidan içeriği ile vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sistemini destekler.
-Lutein ve zeaksantin gibi bileşikler sayesinde gözleri zararlı ışınlardan korurken, yaşa bağlı göz hastalıkları riskini azaltır.
-Goji berry, insülin duyarlılığını artırarak diyabet yönetimine yardımcı olabilir.
-A vitamini içeriğiyle cilt yenilenmesini destekler ve yaşlanma etkilerini geciktirir.