Samsun’da genellikle köylerde ve kasabalarda kış aylarında sıklıkla pişirilen ve sofraların baş tacı olan mısır çorbası, hem lezzeti hem de besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. Karadeniz Bölgesi'nin zengin mutfak kültürünün önemli parçalarından biri haline gelen bu çorba özellikle soğuk kış günlerinde tüketilir. Özelikle yöresel esintiler taşıyan bu çorba tek bir tabakta kaşıklanarak tüketilir.
Bölgede mısırın hasat zamanı olan yaz sonu ve sonbaharda yapılan mısır çorbası, taze mısır kullanılarak hazırlanıyor fakat mısırın uzun süre saklanabilmesi nedeniyle bu çorba, kış boyunca da rahatlıkla yapılabiliyor. Samsun'daki köylüler, taze mısırları kullanarak çorbayı daha besleyici hale getirirken, bazen mısır unu ve tereyağı ekleyerek zenginleştiriyor.
Genellikle soğuk kış günlerinde kaynatılarak içilen mısır çorbası, hem vücuda enerji verir hem de kışın soğuk havasından korunmak için ideal bir tercih haline gelir.
MISIR ÇORBASININ FAYDALARI
Mısır çorbası içerdiği mısır sayesinde yüksek enerji ve lif kaynağı olarak öne çıkar. Mısır, vücudun ihtiyacı olan çeşitli vitamin ve mineralleri sağlarken özellikle B vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda mısırın içerdiği lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler.
Çorbanın düşük kalorili olması, sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmak isteyenler için de fayda sağlarken, mısırın doğal içerdiği antioksidanlar vücutta serbest radikalleri temizleyerek hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar.