Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya, İstanbul Boğaziçi Triatlonu'nu dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Yalçınkaya, triatlon sporu adına projelerini anlattı. Triatlonun yüzme, bisiklet ve koşunun bir arada yapıldığı bir dayanıklılık sporu olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, "Farklı mesafelerde yapılıyor, bu sene Gelibolu Triatlonu'nda uzun ile orta mesafe arasında bir mesafe yaptık. Sporcularımız hem anıtların önünden geçti hem de Çanakkale Boğaz Köprüsü’nden. 2 bin 300 metre yüzme, 112 kilometre bisiklet ve üstüne 23 kilometrelik bir koşu parkuru oldu." dedi. Gelecek yıl Gelibolu Triatlonu için uluslararası büyük bir yarış planladıklarını anlatan Yalçınkaya, "Bu tarz organizasyonlar hem branşın bilinirliğine hem ülke spor turizmine katkı sağlıyor. Mesela Gelibolu'da seneye bir çılgınlık denilebilir, insanları bir cruise gemide konaklatacağız. 5 yıldızlı otel kıvamında gemide konaklayıp oradan hemen yarışa geçecekler. Yaklaşık 2 bin sporcu katılımı bekliyoruz ve yeterli otel yok." diye konuştu. Triatlon sporunun 2000 yılında Sdney’de olimpik bir branş olmasına rağmen çok hızlı geliştiğine işaret eden Yalçınkaya, "Avrupa'da futboldan sonra en çok lisanslı sporcu sayısına sahip branşlardan. Türkiye’de son 5 yılda çok ciddi bir artış gösterdik. Geçtiğimiz mart ayında Avrupa’da en hızlı gelişen federasyon ödülünü aldık." ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, triatlonda sporcunun sıfırdan yetiştiğini ve 8-10 yıl gibi bir süre gerektirdiğini kaydederek, "İstediğimiz yerde değiliz, ciddi çalışmalar yapıyoruz ve son 4 yılda geldiğimiz nokta iyi. Sporcularımız şu anda İspanya'da 8-9 ülkeden 30 sporcu ile ortak olimpik kamptalar ve 2024 Paris Olimpiyatları'na kadar beraber kamp yapacaklar." bilgisini verdi.

TRIATLON OKULU HİZMETE BAŞLIYOR

Dünya derecesi hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Yalçınkaya, "3 yıldır üzerinde çalıştığımız triatlon okulu projemiz, 6. yaştan 13. yaşa kadar branş eğitimi verecek" dedi. Yalçınkaya, Türkiye'de triatlon yapılan illeri 5'ten 23 çıkarttıklarını, triatlonu ülke geneline yaymaya başladıklarını, Diyarbakır, Bartın, Şırnak ve Hakkari’nin de bu sene ilk kez triatlon yarışlarına katıldığını söyledi. Bu branşta 7'den 77'ye herkesin yarışabildiğini de aktaran Yalçınkaya, "Şu anda 75-76 yaşında yarışan sporcularımız var. Lisanslı başlama yaşımız 8 yaş, bunu triatlon okuluyla daha erkene çekeceğiz. 2024’ten sonra da ilk 10 federasyon içerisinde olacağımıza inanıyoruz." şeklinde konuştu. Bir senedir İspanya’da hazırlanan milli triatloncular Gültigin Er ve Enes Kızılcık ile haftaya Almanya'da Avrupa Şampiyonası’nda yarışacaklarını hatırlatan Yalçınkaya, "Beklediğimden bile iyi performans gösterdiler. Dünya sıralamasında 150’inciliğe kadar yükseldik. Kendi derecelerinin üstünde bir derece yapacaklarına inanıyorum. Çünkü dediğim gibi bu süreç bir iki yılda hemen olacak bir şey değil." yorumunda bulundu.

"DÜNYA MARKASI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Geleceğe yatırım yaptıklarını ifade eden Yalçınkaya, "İspanya projemiz olsun miniklerle yaptığımız Dakar projemiz olsun, hepsi 2024'ten sonra 2026 ve 2028'de ciddi bir ivme kazandıracak." dedi. "Hep büyükşehirlerle bazı organizasyonlar adlandırılıyor, biz de İstanbul Boğaziçi Triatlonu'nu dünya markası haline getirmeyi hedefliyoruz." diyen Yalçınkaya, şöyle devam etti: "Geçen sene ilkini yaptık, açıkçası beklentimizin çok üstünde bir yarış oldu. Seneye orada Avrupa şampiyonası yapmayı planlıyoruz. Şöyle bir planımız da var, şu ana kadar hiçbir branşta Avrupa ve Asya şampiyonaları birlikte yapılmamış, İstanbul’da tarihte ilk kez Avrupa ve Asya şampiyonalarını birlikte yapan spor dalı olma çalışmamız var. Haftaya Münih’te toplantımız var, baş gündem maddelerinden birisi bu. Seneye olmasa bile 2024 ya da 2025’te bu işi mutlaka yapacağız."

"2024 PARİS OLİMPİYATLARI'NDA..."

Olimpiyat hedeflerine ilişkin de Yalçınkaya, "2024 Paris Olimpiyatları’nda olacağımıza inanıyorum. Üst düzey sporcularımızın sayısının artmasını istiyorum. Hedefimiz 2028’de olimpiyat kotasını çok fazla sporcuyla kazanmak. Triatlonda İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan, Norveç çok güçlü ülkeler, hedefimiz onlarla birlikte yarışabilmek." dedi. Bölgesel ligleri geliştireceklerini de kaydeden Yalçınkaya, "Performans destek sistemi getiriyoruz, artık belli kriterleri doldurmuş sporculara seviyesine göre bütçe ayıracağız." şeklinde konuştu. (AA)