Avrupa'nın en büyük 5 futbol ligi arasında yer alan İspanya (La Liga) ve İtalya'da (Serie A) 2022-23 sezonu başlıyor. İngiltere (Premier Lig), Almanya (Bundesliga) ve Fransa'da (Ligue 1) sezonun geçen hafta başlamasının ardından kalan iki önemli ligde de maçlar, yarın ve hafta sonu oynanacak. La Liga'nın açılış maçında, Galatasaraylı eski oyuncular Marcao, Alex Telles ve Fernando'yu kadrosunda bulunduran Sevilla, deplasmanda Osasuna ile yarın TSİ 22.00'de karşılaşacak. İspanyol teknik direktör Xavi yönetiminde kadrosuna önemli takviyeler gerçekleştiren Barcelona, 13 Ağustos Cumartesi günü TSİ 22.00'de Rayo Vallecano'yu konuk edecek. Son şampiyon Real Madrid ise 14 Ağustos Pazar günü deplasmanda Almeria ile TSİ 23.00'te karşılaşacak.

İLK 'EL CLASICO' 16 EKİM'DE

Barcelona ile Real Madrid arasındaki El Clasico heyecanının ilki, ligin 9. haftasında 16 Ekim günü Santiago Bernabeu Stadı'nda yaşanacak. Ligin 26. haftasında Camp Nou Stadı'ndaki karşılaşma ise 19 Mart 2023'te oynanacak.

SERIE A CUMARTESİ BAŞLIYOR

Serie A'nın açılışı ise cumartesi TSİ 19.30'da iki maçla yapılacak. Son şampiyon Milan, Udinese'yi ağırlarken, kadrosunda milli oyuncu Merih Demiral'ın yer aldığı Atalanta ise deplasmanda Sampdoria ile karşılaşacak. Aynı gün 21.45'te Lecce-Inter ve Monza-Torino karşılaşmaları yapılacak. İki ligin ilk hafta programları ise şöyle:
  • La Liga
  • Yarın: Osasuna-Sevilla.
  • 13 Ağustos Cumartesi
  • Celta Vigo-Espanyol, Real Valladolid-Villarreal, Barcelona-Rayo Vallecano.
  • 14 Ağustos Pazar
  • Cadiz-Real Sociedad, Valencia-Girona, Almeria-Real Madrid.
  • 15 Ağustos Pazartesi
  • Athletic Bilbao-Mallorca, Getafe-Atletico Madrid, Real Betis-Elche.
  • Serie A
  • 13 Ağustos Cumartesi
  • Milan-Udinese, Sampdoria-Atalanta, Monza-Torino, Lecce-Inter.
  • 14 Ağustos Pazar
  • Fiorentina-Cremonese, Lazio-Bologna, Salernitana-Roma, Spezia-Empoli.
  • 15 Ağustos Pazartesi
  • Hellas Verona-Napoli, Juventus-Sassuolo.

BARCELONA YENİ SEZONDAN UMUTLU

Son yıllarda kulüpte yaşanılan maddi sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren Barcelona, buna rağmen bu sezon kadrosunda önemli değişikliklere imza atmayı başardı. Alman sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, kontratında son yılına giren Polonyalı yıldız santrfor Robert Lewandowski'yi 45 milyon euro bonservis bedeliyle Bayern Münih'ten transfer ederek hücum hattını güçlendiren Katalan temsilcisi, orta sahasına ise Leeds United'ın Brezilyalı oyuncusu Raphinha (58 milyon euro) ve Milan ile sözleşmesi sona eren Fildişi Sahilli Franck Kessie'yi dahil etti. Sevilla'nın Fransız stoperi Jules Kounde (50 milyon euro) ve Chelsea ile sözleşmesi biten Danimarkalı Andreas Christensen ile savunma hattına takviye yapan Barcelona, bu sezon şampiyonluk parolasıyla sahaya çıkacak.

REAL MADRID'DEN BONSERVİS REKORU

Son şampiyon Real Madrid ise transfer sezonunda rakiplerine oranla daha az sayıda oyuncu tercih etmesine rağmen ödediği yüksek bonservis bedeliyle öne çıktı. Monaco'nun 22 yaşındaki Fransız ön liberosu Aurelien Tchouameni'nin bonservisi için 80 milyon euroödeyen Real Madrid, sezonunun en pahalı transferine imza attı. Chelsea ile sözleşmesi sona eren milli Alman stoper Antonio Rüdiger de Real Madrid'in kadrosuna dahil olan diğer oyuncu oldu. Sevilla ise Galatasaray'ın Brezilyalı savunma oyuncusu Marcao için Galatasaray'a 12 milyon eurobonservis bedeli ödedi. İspanya temsilcisi, sözleşmede yer alan performans maddelerinin gerçekleşmesi halinde 3 milyon euro'ya kadar fazladan ödeme yapmayı da taahhüt etti. Atletico Madrid, Udinese'den Arjantinli sol bek Nahuel Molina (20 milyon euro), Gil Vicente'den Brezilyalı kanat oyuncusu Samuel Lino (6,5 milyon euro) ve Borussia Dortmund ile sözleşmesi sona eren Belçikalı orta saha oyuncusu Axel Witsel'i kadrosuna dahil etti.

MİLAN, GENÇ YILDIZA 32 MİLYON EURO ÖDEDİ

Serie A'da son şampiyon Milan, Club Brügge'de forma giyen 21 yaşındaki Belçikalı orta saha oyuncusu Charles De Ketelaere için 32 milyon eurokasasından çıkararak en pahalı transferini gerçekleştirdi. Crotone'dan Junior Messias (6,5 milyon euro) ve Roma'dan Alessandro Florenzi'yi (2,70 milyon euro) transfer eden Milan, Liverpool ile sözleşmesi sona eren İngiliz santrfor Divock Origi'yi ise bedelsiz kadrosuna kattı.

INTER'DEN KİRALIK TERCİHİ

Inter, Lazio'nun Ajantinli hücum oyuncusu Joaquin Correa için 23,6 milyon euroöderken, diğer önemli transferlerini kiralık olarak gerçekleştirmeyi tercih etti. Chelsea'den Belçikalı santrfor Romelu Lukaku (8 milyon euro), Empoli'den Arnavut orta saha oyuncusu Kristjan Asllani (4 milyon euro), Cagliari'den İtalyan sağ bek Raoul Bellanova (3 milyon euro) için kasasından toplam 15 milyon euro kiralama bedeli çıkaran Inter, Ajax'ın Kamerunlu kalecisi Andre Onana ile Roma'nın Ermenistanlı orta saha oyuncusu Henrikh Mkhitaryan'ı bedelsiz renklerine bağladı.

JUVENTUS'TAN POGBA VE DI MARIA HAMLESİ

Ligde iki sezondur şampiyonluk yarışından uzaklaşan Juventus ise beş oyuncu takviyesi yaptı. Kulüpleriyle sözleşme süresi sona eren Manchester United'ın Fransız yıldızı Paul Pogba ile Paris Saint-Germain'in (PSG) Arjantinli oyuncusu Angel Di Maria'yı bedelsiz transfer eden Juventus, Torino'nun Brezilyalı stoperi Bremer'i 41 milyon euro'ya kadrosuna kattı. 2020'de Fiorentina'dan zorunlu satın alma opsiyonuyla kiraladığı Federico Chiesa için kasasından 40 milyon euroçıkaran Juventus, Genoa'nın İtalyan sol beki Andrea Cambiaso'yu da (8,5 milyon euro) renklerine kattı.

NAPOLİ VE ROMA TRANSFERDE HIZ KESMEDİ

Son yıllarda şampiyonluk hedefiyle sezona başlayan Napoli ise Fenerbahçe'nin Güney Koreli savunmacısı Min-jae Kim'i 18 milyon euro'ya kadrosuna dahil etti. Fulham'dan Andre Zambo Anguissa (15 milyon euro), Getafe'den Mathias Olivera (11 milyon euro), Dinamo Batum'dan Khvicha Kvaratskhelia (10 milyon euro) ve Brighton'dan Leo Östigard (5 milyon euro), Napoli'nin sözleşme imzaladığı diğer oyuncular oldu. Kulüpleriyle sözleşmesi sona eren Paulo Dybala, Nemanja Matic ve Mile Svilar için bonservis ödemeyen ve PSG'den Georginio Wijnaldum'u kiralayan Roma ise transfer politikasında tek istisnasını, milli oyuncu Zeki Çelik için yaptı. İtalya ekibi, bu transfer için Fransa temsilcisi Lille'e 7 milyon euro ödedi. Atalanta da geçen yıl kiralık olarak Juventus'tan kadrosuna kattığı milli futbolcu Merih Demiral'ın bonservisini 20 milyon euro ödeyerek aldı. (AA)