İki İngiliz ekibi Manchester City ve Chelsea'nin karşılaştığı Şampiyonlar Ligi finali nefes kesen mücadeleye sahne oldu. Portekiz'in Porto şehrinde oynanan ve 14 bin kişinin tribünden izlediği mücadeleyi Chelsea 1-0 kazanmayı başardı ve Londra temsilcisi ikinci kez kupayı müzesine götürmüş oldu. Maçtaki tek gol 42. dakikada Kai Havertz'ten gelirken, Alman futbolcu kariyerindeki 12. Şampiyonlar Ligi maçında ilk golünü kaydetmiş oldu. Manchester City'de Kevin de Bruyne, Chelsea'de Thiago Silva sakatlanarak maçı tamamlayamadı. Manchester City formasıyla son maçına çıkan Sergio Aguero, son 10 dakikada şans bulabildi. Dragao Stadı'ndaki maçı kazanarak şampiyon olan Chelsea, 2012'den sonra ikinci kez Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürerek, Devler Ligi'ni iki veya daha fazla kazanan 13. takım oldu. Manchester City ise, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi finalinde mücadele etti ve sahadan boynu bükük ayrıldı.

STERLING GECİKTİ, WERNER ISKALADI

İki takımın da oldukça etkili başladığı maçın ilk tehlikesi Chelsea'den geldi. Karşılaşmanın 10. dakikasında Kai Havertz sol kanattan ceza sahası içine ortaladı. Bomboş pozisyondaki Timo Werner topu ıskalayınca net bir gol fırsatını değerlendiremedi. Bu pozisyondan birkaç dakika önce Raheem Sterling kaleci Mendy ile karşı karşıya kalacakken, Reece James zamanında müdahalesiyle tehlikeyi büyümeden önlemişti. Dakikalar 15'i gösterdiğinde ise, Chelsea yine Werner ile gole yaklaştı. Mason Mount ceza sahası içine topu taşıdıktan sonra altıpas üzerindeki Werner'e aktardı. Topu iyi kontrol eden Alman forvet, etkisiz bir vuruş yapınca kaleci Ederson için kolay bir kurtarış oldu.

RUDIGER'DEN İNANILMAZ MÜDAHALE, SILVA ŞOKU

Timo Werner'in kaçırdığı gollerin yanı sıra Manchester City de sağlı sollu ataklarla Chelsea kalesidne etkili olmaya çalışırken 27. dakikada Phil Foden golle burun buruna geldi. Kevin de Bruyne'nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan İngiliz futbolcu, kaleci Mendy ile karşı karşıya kaldığı sırada şutunu çekecekken, Chelsea savunmacısı Rudiger müthiş bir müdahaleyle golü engelledi. Öte yandan maç içerisinde sakatlık geçiren Thiago Silva, maçın 39. dakikada oyuna devam edemeyeceğini belirtti ve yerini Christensen'e bıraktı. Brezilyalı deneyimli savunmacı büyük üzüntü içerisinde oyundan çıktı.

KAI HAVERTZ'TEN TARİHİ GOL

Silva'nın oyundan çıkmasıyla morali bozulan Chelsea cephesinin yüzünü Kai Havertz güldürdü. Maçın 42. dakikasında Mount'un ara pasına iyi hareketlenen Alman yıldız, City savunmasının derinliğinin kaybolmasıyla bir anda kaleci Ederson ile karşı karşıya kaldı. Brezilyalı file bekçisini çalımlayan Havertz, hem maçın hem de kendisinin ilk Şampiyonlar Ligi golünü atarak takımının soyunma odasına 1-0 önde girmesini sağladı.

KANTE'DEN MÜTHİŞ PERFORMANS

Chelsea'nin Fransız orta sahası Ngolo Kante, maç boyunca Manchester City oyuncularına göz açtırmadı. Chelsea'nin defansif orta sahası, birçok pozisyonda çaldığı toplarla ve yaptığı müdahalelerle savunmasına nefes aldırdı. Bitmeyen enerjisiyle sahada basmadık yer bırakmayan Kante, performansıyla izleyenleri büyüledi.

KEVIN DE BRUYNE GÖZYAŞLARI İÇİNDE

Manchester City'nin kaptanı ve yıldızı Kevin de Bruyne, 60. dakikada yaşadığı sakatlık nedeniyle maça devam edemedi. Chelsea savunmacısı Rudiger'in müdahalesiyle yerde kalan ve uzun süre tedavi edilen Belçikalı futbolcunun sol gözünün altında şişlik ve morluk olduğu görüldü. Gözyaşları içinde sahadan ayrılan De Bruyne'nin yerine Gabriel Jesus oyuna dahil oldu.

PULUSIC FIRSAT TEPTİ

Manchester City'nin baskısı karşısında kalesinde açık vermeyen Chelsea, 73. dakikada kontratakla farkı ikiye çıkarma şansını yakaladı. Kai Havertz'in pasında topla ceza sahası içine giren Pulusic, Ederson ile karşı karşıya kaldı ancak vuruşunda topu ağlara gönderemedi. Öte yandan net fırsatı değerlendiremeyen Pulusic, Şampiyonlar Ligi'nde forma giyen ilk ABD'li futbolcu oldu. Kalan dakikalarda başka gol sesi çıkmayınca Chelsea tarihinde ikinci kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

CHELSEA VE MANCHESTER CITY NE KADAR KAZANACAK?

Geçen yılın şampiyonu Bayern Münih, bonuslarla birlikte 130 milyon Euro ve yayın gelirini kasasına koymayı başarmıştı. Ancak Manchester City ve Chelsea bu sezon daha az bir para ödülü için yarıştı. Covid önlemleri kapsamında Portekiz'deki Porto'nun Dragao Stadı'nda oynanan mücadele için harcanan para ve ikinci kez final elinden alınan Türkiye Futbol Federasyonu'na ödenecek tazminat, UEFA'ya ağır maliyetleri de beraberinde getirdi. Turnuvaya katılan her kulüp 15,25 milyon Euro'luk garanti ücreti kasasına koydu. Grup aşamasındaki her galibiyet için 2,7 milyon Euro ve beraberlik için ise 900 bin Euro verildi.
  • Şampiyonlar Ligi'nde kulüplerin tur başına aldığı ücret:
  • Grup aşaması (garanti ücret): 15,25 milyon Euro
  • Son 16 Turu: 9,5 milyon Euro
  • Çeyrek Final: 10,5 milyon Euro
  • Yarı Final: 12 milyon Euro
  • İkinci: 15 milyon Euro (Manchester City)
  • Şampiyon: 19 milyon Euro (Chelsea)

EN ÇOK KAZANAN REAL MADRID

İspanya devi Real Madrid, Şampiyonlar Ligi tarihinin açık ara en fazla şampiyon olan takımı ve turnuvayı iki veya daha fazla kazanan 12 takımdan biri. 1955'te Avrupa Kupası olarak başlayan Şampiyonlar Ligi serüveninde toplam 22 kulüp şampiyonluk yaşamayı başardı. Manchester City'yi deviren Chelsea, kupayı birden fazla kez kazananan 13. takım olurken ilk Şampiyonlar Ligi finalini oynayan Manchester City 23. şampiyon olma fırsatını kaçırdı. Turnuvanın ilk 5 yılında şampiyon olan (1956, 1957, 1958, 1959 ve 1960) Real Madrid, toplam 13 şampiyonlukla en fazla bu başarıyı elde eden ekip. Bunların son üçü 2016, 207 ve 2018'de üst üste elde edildi. Real Madrid'in ardından ikinci sırada bulunan Milan'ın 7 şampiyonluğu bulunuyor. 1936, 1969, 1989, 1990 ve 1994'teki ilk 5 şampiyonluğun ardından, kupayı 21. yüyıla 2003 ve 2007 yılında sadece iki kez kazanabildiler. Altı kupa ile Bayern Münih ve Liverpool üçüncü sırayı paylaşıyor. Bayern Münih geçen sezon, Liverpool ise son olarak 2019'da kupayı müzesine götürdü. Beş şampiyonlukla beşinci sırada yer alan Barcelona, 1961 ve 1986'da arka arkaya iki final yenilgisinin ardından 1992 gibi geç bir tarihte ilk şampiyonluğunu elde edebildi. Katalan devi diğer şampiyonluklarını 'Altın çağı' olarak adlandırılan 2006 ve 2009'da yaşarken, son iki şampiyonluk 2011 ve 2015'te geldi.