"Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek..." Bu şiarla kurulan Galatasaray bir kez daha Türkiye’nin gururu oldu. Kulüp bazındaki futboldaki iki Avrupa kupasının da adresi olan sarı-kırmızılılar yine zor zamanda ülkenin gururu olmayı başardı. Son yıllarda Avrupa’da istenen başarıları yakalayamayan Galatasaray, yenilenen kadrosuyla bu sezon ayağa kalkmayı başardı.

BİR ARA 19'UNCUYDUK

Süreci hatırlayalım... Türkiye, UEFA ülkeler puanlamasında sezona 13. sırada başladı. Beş yıllık ortalamanın alındığı hesaplamada 2021-22’nin sıralaması yapılırken 2016-17 sezonundaki 9.700 puan silindi. Bu nedenle Türkiye 18’inciliğe kadar geriledi. Trabzonspor ve Sivasspor’un ön elemeleri geçememesi, Beşiktaş’ın da başarısız sonuçları sonrası bir ara Türkiye 19’uncu basamağı bile gördü. Bu kâbustan ülkeyi Galatasaray uyandırdı.

GALATASARAY'DAN 17 PUAN

İki ön eleme turu geçip Avrupa Ligi’ne kalan Cimbom, Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova gibi Şampiyonlar Ligi’nde görmeye alışık olduğumuz takımların arasında liderliği, namağlup şekilde kazandı. Performans ve liderlik bonuslarıyla birlikte Türkiye’ye tam 17 puan kazandırdı. Bu, diğer takımlarımızın katkısının toplamından da fazlaydı. Şimdiye dek 6.500 puan toplayan ve 5 yıllık puanını 26.700’e yükselten Türkiye, yeniden 15’inciliğe yükseldi.

RAKİPLER ENSEMİZDE

Galatasaray, Avrupa Ligi son 16 turu ve sonrasında, Fenerbahçe de Konferans Ligi play-off turuyla birlikte 15. sırayı koruyacak sonuçlara imza atarsa Süper Lig’den seneye dört değil beş takım Avrupa kupalarına katılacak. Lig şampiyonu Şampiyonlar Ligi’ne direkt gidemeyecek ancak Avrupa Ligi gruplarına katılması garanti olacak. İsviçre ile farkın kapanması zor ancak Yunanistan, Hırvatistan ve Danimarka adeta ensemizde.

CİMBOM NELERİ BAŞARDI?

  • Tarihinde ilk kez Avrupa kupaları grubunu yenilgisiz lider olarak tamamladı.
  • Bu sezon Avrupa Ligi kurasına 4. torbadan girip grubu lider tamamlayan tek takım oldu.
  • Avrupa kupalarında bu sezon maçların ilk yarısında gol yemeyen üç takım arasında.
  • Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde deplasman maçlarında gol yemeyen Real Madrid ile iki ekipten biri.
  • 2001-02’den sonra Avrupa’da ilk kez 6 grup maçının 4’ünde gol yemedi.
  • Avrupa kupalarında, gruplarda en çok puan topladığı ikinci sezonu yaşadı.
[old_news_related_template title="Fenerbahçe ve Galatasaray'a Avrupa'dan çılgın gelir! Devamı da var..." desc="UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Galatasaray ve Fenerbahçe, oynadıkları 6 maç sonunda önemli bir maddi gelir elde etti. Grubunu lider tamamlayan Galatasaray'ın kasasına koyduğu miktar, üçüncü sırada kalan ve Konferans Ligi'ne giden Fenerbahçe'ye oranla daha fazla oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/10/iecrop/46547667_16_9_1639120041.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/fenerbahce-ve-galatasaraya-avrupadan-cilgin-gelir-devami-da-var-6818574/"]