Gelişen teknoloji her şeyi parmağımızın ucuna kadar getirse de dikkat edilmezse vücutta bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tıpkı tech-neck adı verile boyun ağrısı gibi... Her gün saatlerce telefon ekranına bakmak, ameliyat gerektirecek kadar boyun hasarına neden olabilir.

Uzmanlar kemikler, sinirler ve kaslar üzerinde tekrarlanan gerginliğin kronik ağrıya neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ancak bunun için günümüzde acı verici olsa da, uygulanacak bir çözüm mevcut.

Doktorlar, telefon veya tablet gibi cihazlara eğilerek bakmaktan kaynaklanan boyun ağrısından muzdarip birçok kişinin çare olarak botoksa yöneldiğini ortaya koydu. 

Enjeksiyonların boynun arkasındaki trapez kaslarını hedeflemesi nedeniyle "traptox" adı verilen tech-neck tedavisinin maliyeti ise yaklaşık 27 bin TL (600 sterlin).

MANTIĞI AYNI ŞEKİLDE İŞLİYOR

Genellikle kırışıklıklar üzerinde kullanılan botoks, burada da benzer şekilde, kasların kasılmasını sağlayan sinir sinyallerini felç ederek onları gevşetiyor ve boyun bölgesinde hareket kabiliyetini artırıyor.

İngiltere'deki bazı sağlık görevlileri, boyun ağrılarını hafifletmek için ayda 10 hastaya kadar traptox tedavisi uygulandığını, bazı hastaların ise altı ila dokuz ayda bir tekrar gelmesi gerektiğini bildiriyor. 

ABD'deki Texas Southwestern Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalılar her gün akıllı telefonlarında ortalama beş saatten fazla zaman harcıyor, ayıca dizüstü bilgisayarlarının ekranlarına bakarak daha da fazla zaman harcıyor. Normal bir yetişkinin başının 4,50-5,44 kilo ağırlığı varken cep telefonuna bakmak için 45 derecelik bir açıyla öne doğru eğildiğinde boyundaki kuvvet miktarı da artıyor.