Tesla'nın robotaksi projesinin tanıtımını ertelendiğine dair çıkan haberler Tesla hisselerinde düşüşe neden oldu.

Bloomberg'in, Tesla'nın robotaksi tanıtımını iki ay ertelediğini bildirmesinin ardından hisseler perşembe gününü yaklaşık yüzde 8'lik düşüşle kapattı.

Karara aşina olan kişilere dayandırılan habere göre; Tesla, 8 Ağustos'ta yapılması planlanan lansmanı proje üzerinde çalışan ekiplere prototip oluşturmak için daha fazla zaman tanımak amacıyla ekim ayına erteledi.

HİSSEDE KAYIPLAR SİLİNİYORDU

Robotaksi projesinin ertelendiğine dair çıkan haberler öncesinde Tesla hisselerinde robotaksi ve ikinci çeyrek sonuçlarının etkisiyle bir ralli yaşanıyordu.

Tesla, 2 Temmuz'da açıklanan ikinci çeyrek sonuçlarında Wall Street tahminlerinin üzerinde teslimat gerçekleştirdiği ortaya koymuştu. Şirket, ikinci çeyrekte 429 bin adetlik tahminlere karşın 443 bin 956 araç teslimatı yapmıştı.

Beklentinin üzerindeki sonuçların ardından 11 gündür yükselen Tesla hisseleri yılın kayıplarını silmişti. Ancak robotaksiye dair çıkan haberlerle hisseler 2024 için yeniden negatif bölgeye döndü.

MUSK YILLARDIR ROBOTAKSİ SÖZÜ VERİYOR

Tesla CEO'su Elon Musk hissedarlara yıllardır bir robotaksi sözü veriyor.

2015 yılında Tesla'nın araçlarının üç yıl içinde "tam otonomiye" ulaşacağını söyleyen Musk, 2016 yılında Tesla'nın 2017 yılı sonuna kadar kendi başına ülkeyi baştan başa dolaşacağını söylemişti. 2019'da, 2020'de otonom araç paylaşım ağı için daha geniş bir vizyonun parçası olarak şirketin ilk robotaksisini piyasaya süreceğine söz verdi.

Musk son olarak, nisan ayındaki ilk çeyrek kazanç raporunun ardından Tesla'nın sahiplerine para kazandıracak robotaksiler ve sürücüsüz bir ulaşım ağı geliştireceğini belirterek "Eğer birileri Tesla'nın otonomiyi çözeceğine inanmıyorsa, bence şirkette yatırımcı olmamalılar" demişti.