Haftalık alışveriş listenize ekleyebileceğiniz hem kilo vermenize yardımcı olacak hem de genç kalmanıza destek olabilecek ilginç bir yiyecek mevcut. Uzmanlar Türklerin yemeyi tercih etmediği bu yemeğe dikkat çekti. 

Kimchi, Kore mutfağının vazgeçilmez fermente lahana yemeği olarak bilinir ve genllikle lahana ile yapılır. Bu yemek aynı zamanda turp, havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle de zenginleştirilebilir. Kimchinin karakteristik lezzeti, sebzelerin baharatlı biberlerle tatlandırılması ve ardından 3-21 gün boyunca kavanozda fermente edilmesiyle yapılıyor. 

Fermente gıdalarda yaygın olarak bulunan bir bakteri türü olan Lactobacillus plantarum, kimchi'nin sağlık yararlarında önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalar, bu bakterinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Örneğin, fareler üzerinde yapılan bir çalışma, Lactobacillus plantarum bakterisinin bağışıklık sistemi ile ilişkili inflamasyon belirteçlerini azalttığını gösterdi. 

KALP SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VAR

Kimchinin probiyotik içeriği, WebMD uzmanları tarafından kalp sağlığı üzerinde de olumlu bir etki bıraktığı aktarıldı. Probiyotiklerin, kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalp sağlığını iyileştirdiği söylenirken, kimchideki lif, antioksidanlar ve besin öğeleri, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. 

Holland & Barrett sağlık uzmanları, kimchi’nin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğine de dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar, kimchinin hücre ömrünü uzatarak yaşlanmayı geciktirebileceğini gösterirken, bir deneyde kimchi ile tedavi edilen insan hücrelerinin canlılıklarının arttığı ve ömürlerinin uzadığı gözlemlendi. Kimchi öte yandan kilo  vermeye de yardımcı olur. Aşırı kilolu bireyler üzerinde yapılan bir çalışmada, taze ve fermente edilmiş kimchinin katılımcıların vücut ağırlığını, vücut kitle indeksini ve vücut yağını azalttığını gösterdi.