Plastik cerrahi uzmanları, bu durumun temel sebeplerinden birinin Botox ve dolgu maddelerinin aşırı kullanımı olduğunu söylüyor. Rutgers Üniversitesi’nden yaşlanma araştırmaları uzmanı Dr. Auriel Willette, genç kadınların henüz ergenlik çağındayken bile bu tür enjeksiyonlara başladığını ve bunun cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olduğunu belirtiyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre; dolgu maddeleri genellikle dudaklar, yanaklar ve göz altı gibi bölgelerde kullanılıyor. Ancak Dr. Willette, bu uygulamaların cildi aşırı gererek “yastık yüz” adı verilen pofuduk bir görünüme yol açabileceği konusunda uyarıyor. 

Los Angeles merkezli plastik cerrah Dr. Mary Ghere ise dolgu maddelerinin cildin doğal olarak kolajen ve elastin üretimini azalttığını, dolgunun etkisi geçtikten sonra cildin kendini toparlayamadığını vurguluyor.

Botox da yaşlanma sürecini hızlandıran başka bir faktör. Cleveland Clinic’ten Dr. James Zins, bu kimyasalın sinir ve kas arasındaki iletişimi bloke ettiğini, kasları zayıflatarak uzun vadede sarkmalara yol açabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, GLP-1 ilaçları gibi kilo kaybı ilaçları da genç kadınların daha yaşlı görünmesine katkı sağlıyor. Ünlü kişisel antrenör Jillian Michaels, bu tür ilaçların cildin elastikiyetini kaybetmesine ve daha fazla kırışıklık oluşmasına neden olduğunu belirtiyor.

PEKİ ERKEKLER NEDEN DAHA GENÇ GÖRÜNÜYOR?

Dr. Willette, bunun çevresel östrojenlerin etkisi olabileceğini söylüyor. Kontraseptif hapların kalıntıları ve tarımsal atıklar nedeniyle sulara karışan östrojenin, erkeklerin daha yumuşak ve genç bir cilt yapısına sahip olmasına yol açabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, daha fazla erkek artık Botox ve dolgu yaptırıyor. Ancak kadınların aksine, erkekler bu tedavileri daha az ve doğal bir görünüm elde etmek için kullanıyor. Buna ek olarak, saç ekimi ve saç yenileme tedavileri de erkeklerin genç görünümünü korumasına yardımcı oluyor.