Vücut kokumuz, beslenme alışkanlıklarımız ve sağlık durumumuzla ilgili ipuçları sunabiliyor. Örneğin, kolera hastalarının tatlımsı bir koku yaydığı bilinirken, diyabet hastaları çürük elma gibi bir kokuyla tanınabiliyor.
Et Tüketimi ve Vücut Kokusu İlişkisi
Avustralya'daki Macquarie Üniversitesi'nde görev yapan koku psikoloğu Mehmet Mahmut, "Araştırma ekibimizin bulgularına göre, et tüketimi arttıkça insanların vücut kokusu daha hoş hale geliyor" diyor.
Ayrıca, erkeklerin, kadınların adet döngüsünün doğurganlık döneminde (foliküler faz) yaydığı vücut kokusunu daha çekici bulduğu gözlemleniyor. Uzmanlar, bu durumun atalarımızın üreme için uygun eş adaylarını belirlemede etkili olduğunu düşünüyor.
Genler ve Vücut Kokusu Üzerindeki Etkileri
Vücut kokusu diyet ve sağlıkla bağlantılı olsa da, onu benzersiz kılan ve diğer insanlardan ayıran en önemli faktörün genler olduğu ifade ediliyor.
Yapılan deneylerde, ikiz kardeşlerin terlemiş tişörtlerinin, daha geniş bir grubun içinden kolaylıkla ayırt edilip eşleştirilebildiği gözlemlendi.
Polonya’daki Wroclaw Üniversitesi’nde psikolog ve insan kokusu uzmanı olan Agnieszka Sorokowska, "Bu çok önemli bir buluş çünkü genlerin vücut kokusunu etkilediğini öğreniyoruz. Bu sayede, bir kişinin genetik yapısı hakkında, kokusunu algılayarak bilgi edinmek mümkün oluyor" diyor.
Sorokowska ve ekibi, insanların genetik olarak belirlenmiş koku tercihlerine sahip olduklarını ve bu tercihlere göre parfüm ve kozmetik ürün seçiminde bulunduklarını savunuyor.
Ayrıca Sorokowska, insanların koku tercihlerine göre, kişilik özellikleri hakkında bazı çıkarımlar yapılabileceğini de öne sürüyor.