American Journal of Clinical Nutrition'da yayımlanan dört yıllık araştırmaya 1.031 yetişkin katıldı. Katılımcıların bir kısmı her gün 2.000 IU D vitamini takviyesi alırken diğer grup plasebo kullandı. Her gün alınan 2.000 IU D vitamininin, biyolojik yaşlanmayı 3 yıl geciktirdiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, yaşlanmanın hücresel göstergesi olan telomer uzunluğunu ölçtü. Telomerler yaşla birlikte kısalır ve DNA'nın hasar görmesini engeller. D vitamini alan grupta telomerler önemli ölçüde daha uzun kaldı. Bu da biyolojik yaşlanmanın yavaşladığına işaret ediyor.

GÜNEŞ IŞIĞI VÜCUDUN KENDİ 'GENÇLİK TAKVİYESİ'

D vitamini takviyesi almak bir seçenek olsa da en doğal yol güneş ışığına maruz kalmak. Vücut, güneş ışığı sayesinde ciltte D vitamini üretmeye başlıyor. Yani yaşlanmayı yavaşlatan etki aslında her gün üzerimize doğan güneşle mümkün.

Günde 15-20 dakikalık güneşlenme, vücudun ihtiyacı olan D vitamininin büyük kısmını karşılayabiliyor.

FAZLASI ZARARLI OLABİLİR, DİKKAT

Araştırmada kullanılan doz, önerilen günlük miktarın (600-800 IU) üstünde olsa da güvenli sınır olan 4.000 IU'nun altında tutuldu. Uzmanlar, aşırı D vitamini alımının kalsiyum fazlalığına neden olabileceğini; bunun da böbrek taşı, mide bulantısı ve kas ağrısı gibi yan etkilere yol açabileceğini belirtiyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Prof. Dr. JoAnn Manson'a göre, D vitamini yalnızca kemik sağlığı değil; bağışıklık sistemi, iltihaplanma karşıtı etki ve kronik hastalıkların önlenmesi açısından da önemli. Özellikle telomerleri koruyarak yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeli, bu vitamini çok daha değerli kalıyor.