Karadeniz bölgesinde bilinen özel ve nadir bitkilerden biri olan ıspıt otu, mayıs ayında hasat edilirken 24 saatte toplanıyor. baharın habercisi olarak kabul edilen bu bitki , sağlık açısından da sayısız fayda sağlıyor. Halk arasında “sağırdili”, “kaldırık otu” ve “zılbıt” gibi isimlerle de anılan ıspıt otu, Karadeniz'de kendiliğinden yetişir. Genellikle taze tüketilen bu bitki kurutularak ya da turşusu yapılarak da tüketiliyor. Özellikle Sinop ve Zonguldak gibi illerde yetişen ıspıt otu, yerel pazarlarda 200 liradan kapış kapış satılıyor. 

İŞTE SAĞLIĞA FAYDALARI 

Ispıt otu, içerdiği zengin vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sindirim sağlığını destekleyen ve iltihaplanmayı azaltan bu otun yağı da büyük fayda sağlıyor. Gamma linolenik asit açısından oldukça zengin olan bu yağ, cilt sağlığına ve kalp sağlığına iyi geliyor. 

Öte yandan doğada zahmetsiz yetişir ve toplanması oldukça zahmetlidir. Özellikle bahçe kenarları ve dere kenarlarında yetişen bu bitki, 24 saat içinde toplanması gereken bir tür olarak biliniyor. Bu durum ise onu daha özel ve değerli kılıyor.