Amerikalı doktor Dr. Blair Lonsberry, yalnızca gözlere bakarak yüksek kolesterolün varlığını tahmin edebileceğini iddia ediyor.
Portland’daki Pasifik Üniversitesi Görme Kliniği'nin yöneticisi olan Lonsberry, bu durumu "Gerontoxon" veya "korneanın yaşlılık arkı" olarak adlandırıyor. Korneanın çevresinde oluşan beyazımsı-gri renkli bir halka ya da birikim, genellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde görülse de, bu işaretin daha genç bireylerde ortaya çıkması, kolesterol seviyelerinin kontrol edilmesi gerektiğini işaret edebilir.
Lonsberry, bu durumla karşılaşanlara kolesterol seviyelerini kontrol ettirmek için bir kan testi yaptırmalarını tavsiye ediyor.
Üst ve alt göz kapaklarında daha sık görülüyor
Dr. Blair Lonsberry, gözde görülen kolesterol birikiminin iyi (HDL) veya kötü (LDL) kolesterol ayrımı yapmadığını belirtiyor. Bu işaretin, yalnızca genel kolesterol birikimini gösterdiğini vurgulayan Lonsberry, "Bu, kolesterol seviyenizi kontrol ettirmeniz gerektiğinin bir göstergesidir. En azından bir kan testiyle kolesterol seviyenizi ölçtürmenizi öneririm" diyor.
Dr. Matthew Bovenzi’ye göre, göz hizasında kolesterolün bir başka göstergesi de "ksantelazma" adı verilen lipit birikimleridir. Bu birikimlerin üst ve alt göz kapaklarında daha sık görüldüğünü belirten Bovenzi, "Araştırmalar, ksantelazması olan kişilerin yaklaşık yarısında anormal kolesterol seviyelerinin bulunduğunu gösteriyor" diyor.
Hiperkolesterolemi (aşırı kolesterol), genellikle belirgin semptomlar göstermeden ortaya çıkan ve ciddi kardiyovasküler risklere yol açabilen bir durumdur. Kolesterol, atardamarlarda birikerek anjina, miyokard enfarktüsü gibi kalp hastalıklarına, hatta felce neden olabilir. Beyindeki atardamarların etkilenmesi durumunda ise baş dönmesi, konuşma bozuklukları ve felç gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle erken teşhis ve kolesterol seviyelerinin kontrolü hayati önem taşır.