Çorbanıza ekleyeceğiniz bir numaralı toz iltihabın kökünü kurutuyor

Çorbanıza ekleyeceğiniz bir ürün vücudunuzdaki iltihabı temizleyerek oluşumunu da engelliyor. Bu tavsiye, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan çorbaların hem lezzeti hem sağlık değerini artıracak basit bir yol.

Çaylarda ve tatlı tariflerinde sıklıkla kullanılan bir baharat var ki bunu çorbaya eklediğinizde iltihaptan eser kalmıyor. Uzmanlarında önerdiği bu baharat taze, toz ya da hafif tatlandırıcı formlarıyla kullanılabiliyor. İç ısıtan aroması sayesinde doğal anti-enflamatuar bileşenler de sunuyor.

ÇORBANIN HEM LEZZETİ HEM SAĞLIK DEĞERİ ARTIYOR

Uzmanlar, çorbaları daha sağlıklı bir halde getirmek için zencefili öneriyor. Çorbalarda en sık kullanılanı ise taze zencefil türü oluyor. Keskin ve hafif baharatlı tadı sayesinde soğan, sarımsak, kereviz gibi temel malzemelerle uyum sağlıyor. Taze zencefil rendelenerek ya da ince doğranarak pişirmenin erken aşamalarında çorbaya eklenebiliyor.

Daha yoğun aroma isteyenler için zencefil tozu da pratik bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Uzun raf ömrüne sahip olan toz zencefilin, az miktarda eklenmesi ve damak tadına göre artırılması öneriliyor. Hafif tatlı bir dokunuş arayanlar ise şekerlenmiş zencefili küçük parçalar halinde bazı çorba ve salata tariflerinde kullanabiliyor.

Zencefil; tavuk, mantar, kök sebzeler, lahana ve deniz ürünleriyle de uyum sağlayarak farklı çorba tariflerinde çok yönlü bir kullanım imkânı sunuyor.

HANGİ ÇORBALARA EKLENİR?

Zencefil ve mantarlı tavuk çorbası, yumuşak tavuk eti ve sebzeleri aromatik bir et suyunda birleştirirken, zencefil sayesinde hem lezzet hem de iltihap önleyici etki sağlıyor. Zencefilli lahana çorbası ise lahananın doğal tatlılığını zencefilin ısıtan aromasıyla buluşturarak rahatlatıcı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

İLTİHABI GÖZ ARDI ETMEYİN

İltihap, vücudun enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı geliştirdiği doğal bir savunma mekanizması. Fakat bu sürecin uzun süre devam etmesi, yani kronik iltihaplanma; kalp hastalıkları, artrit ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor.

Beslenme alışkanlıkların iltihap üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, şeker, işlenmiş gıdalar ve doymuş yağlar bakımından zengin diyetlerin iltihabı artırabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Buna karşılık sebze, meyve, kuruyemiş, tohum ve baharat ağırlıklı beslenmenin koruyucu rol oynadığı belirtiliyor.

ZENCEFİLİN ETKİLERİ

Zencefilin iltihap önleyici etkisi, gingerol, shogaol ve paradol gibi aktif bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin, hücresel düzeyde iltihaplanmayı tetikleyen bazı enzim ve moleküllerin üretimini baskıladığı biliniyor. Özellikle gingerolün, eklem ağrıları ve şişliklerle ilişkili iltihaplanma süreçlerini azaltmada etkili olduğu belirtiliyor.

Az ve düzenli bir şekilde zencefil tüketmek ya da çorbalara eklemek günlük rutininizde büyük ölçüde değişiklik gösterir. Uzmanla, zencefilin iltihapla mücadelede katkı sağladığını ifade ediyor.