Çözümü çok basit: Yumurta haşlarken çatlamasını engellemek için bunu uygulayın

Severek tüketilen yumurtalar, bazen haşlanırken çatlayabiliyor. Aşçılar, oldukça can sıkıcı bu durumun neden kaynaklandığını belirterek, tavsiyelerde bulundu.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan haşlanmış yumurta, hem lezzeti hem de sağlığa faydaları ile en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor. 

Bu kadar çok tüketilmesine rağmen yumurtaları eksiksiz şekilde haşlayabilmek uzmanlık istemekte. Tecrübeli aşçılar, yumurtaları haşlarken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken, haşlanılan yumurtanın çabuk kırılması ya da çatlaması gibi hatalara karşı uygulanması gereken aşçılık sırlarını paylaştı. 

YUMURTA NASIL HAŞLANIR?

Yumurtaları bir tencere yerleştirin ve üzerlerine yumurtaları bir miktar geçecek kadar ılık su eklemesi yapın. Harlanmış ateşte yumurtaları kaynatın. Yumurtaların koyulduğu su kabı kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. 



Yumurtaları kaynattıktan sonra rafadan olması için 2 ile 3 dakika arasında; kayısı kıvamında olmaları içinse 5 ile 6 dakika arasında bekletmek yeterlidir. Çok katı yumurtalar içinse yumurtayı önce kaynar suda, sonrasında ise kısık ateşte 12-13 dakika boyunca pişirmeniz gerekiyor. 

YUMURTA BU ŞEKİLDE ASLA ÇATLAMIYOR

Yumurtaların soyulmasını engelleyen ve lezzetini kaybetmesine neden olan çatlama sorunu, çoğu zaman buzdolabından çıkarılan yumurtaların hemen haşlanmaya çalışılmasından kaynaklanıyor. Aşçılara göre yumurtalar, kaynar suya koyulmadan en az 30 dakika önce buzdolabından çıkarılmalı ve oda sıcağına koyulmalıdır. 



Dolaptan çıkarılan yumurtaların aniden kaynar su içerisine atılması, ani ısı değişimi nedeniyle yumurtaların çatlamasına neden olacaktır. Haşlama suyuna bir tatlı kaşığı kadar sirke ekleyin ve pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir çay tabağı koyun. Bu seçenekleri uygulayamamanız halinde suyun içerisine birkaç adet kürdan eklemeyi tercih edebilirsiniz. 

Yumurtayı su içerisine koyup, ocağın altını açtıktan sonra tencereye 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Su içerisindeki tuz sayesinde yumurtalar çatlamayacaktır. Bu işlem için arzu edilmesi halinde karbonat da kullanılabilir. 

İlginizi çekebilir