Dünyanın en iyi mutfakları açıklandı: 7 yemek ve 3 şehirle listedeyiz
Dünyada milyonlarca insanın takip ettiği gastronomi platformu "TasteAtlas", her yıl olduğu gibi bu yılın da 'enlerinin' yer aldığı listeyi yayınladı. 2024'ün 'en iyi 100 yemeğinin' olduğu listeye 7 yemekle girdik. 'En iyi 100 yemek şehri' listesinde ise 3 ilimiz yer aldı...
Her yıl sonu merakla beklenen listelerden olan TasteAtlas'ın bu seneki 'yemek enleri' de açıklandı. 2024'ün son düzlüğüne girdiğimiz Aralık ayında yayınlanan listede 'dünyanın en iyi 100 yemeği' arasında 7 Türk yemeği yer alırken; 'En iyi 100 yemek şehri' arasında ise 3 ilimiz kendisine yer buldu...
ÇÖKERTME KEBABI, CAĞ KEBABI, İSKENDER...
TasteAtlas'ın yaptığı 'dünyanın en iyi 100 yemeği' listesinin 2024-25 yılı ayağının bir kısmı şöyle:
1- Lechona: Domuz etinden yapılan bir Kolombiya yemeği. (4.78)
2- Napoli Pizzası (Pizza Napoletana): İtalyan, vejeteryan Napoli pizzası. (4.75)
3- Picanha: Sığır eti ve yağı ile harmanlanan, kendine özgü bir teknikle pişirilen et yemeği. (4.69)
7- Çökertme Kebabı (4.64):
Muğla mutfağına özgü bir yemektir. İnce dilimlenmiş etler, kızartılmış patateslerin üzerinde sunulur ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos dökülür. Hafif ve lezzetli bir kebap çeşididir.
9- Cağ Kebabı (4.60):
Doğu Anadolu'nun Erzurum yöresine ait bir kebaptır. Tandırda yatay döner şeklinde pişirilen kuzu eti, şişlere takılarak servis edilir. Genellikle odun ateşinde pişirilir ve yoğun bir lezzete sahiptir.
26- İskender Kebap (4.53):
Bursa'nın ünlü kebabı olan İskender, ince kesilmiş döner eti, pidelerin üzerine yerleştirilerek üzerine domates sos ve eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. Yanında yoğurtla sunulur.
28- Kuzu Şiş (4.53):
Türk mutfağının klasiklerinden olan kuzu şiş, marine edilmiş kuzu etlerinin şişlere dizilerek mangalda pişirilmesiyle hazırlanır. Etin yumuşak ve sulu kalması, bu kebabı özel kılar.
47- Adana Kebap (4.50):
Adana mutfağından gelen bu kebap, kıyma, kuyruk yağı, ve baharatlarla hazırlanır. Uzun, ince şişlere takılarak mangalda pişirilir ve genellikle lavaş, domates, biber ve soğan salatasıyla servis edilir.
51- Hünkar Beğendi (4.50):
Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu yemek, kuzu eti yahnisi ve közlenmiş patlıcanın beşamel sos ile bir araya getirilmesiyle yapılır. Zengin bir aromaya sahiptir ve özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir.
59- Islama Köfte (4.49):
Sakarya yöresine ait bu yemek, kömür ateşinde pişirilen köftelerin, et suyu ile ıslatılmış ekmek dilimleriyle servis edilmesiyle yapılır. Közlenmiş biber ve domatesle birlikte sunulur.
'EN İYİ YEMEK ŞEHİRLERİ'NDE 3 İLİMİZ YER ALDI
Yayınlanan 'en iyi yemek şehirleri' listesinde İtalya'nın Napoli kenti, 5 tam puanla başı çekti. Yine İtalyan şehirlerinden Milano 4.96 puanla 2'nci sırada yer alırken; 3'üncülük 4.94 puanla Bologna'nın oldu.
Türkiye'den 3 ilimizin yer aldığı listenin 18'inci sırasında baklava, katmer, yuvalama çorbası, beyran çorbası, alinazik kebap gibi lezzetleriyle ünlü Gaziantep (4.66) yer aldı.
Listenin 24'üncü sırasında 4.62 puanla İstanbul; 60'ıncı sırasında 4.44 puanla İzmir yer aldı.
TÜRK MUTFAĞI 6'NCI SIRADA
Öte yandan ülkelere göre mutfakların sıralandığı listede ise kahvaltımızla öne çıktık; 4.50 puanla dünyanın en iyi 6'ncı mutfağı olduk...
İlk 3'te Yunanistan (4.60), İtalya (4.59) ve Meksika (4.52) yer aldı.