Küfleri temizlenmiş reçel yenilebilir mi?
En tecrübeli ev hanımları bile bazı durumlarda başarısız konserve hazırlayabilir. Özenle hazırlanan reçellerin kapakları siz farkına varmadan hava alır ve aylar sonra açıldıklarında küflendikleri ortaya çıkar. Uzmanlar, bu tür istenmeyen durumlarla karşılaşılması halinde ne yapılacağına açıklık getirdi.
Büyük emekle hazırlanmış konservelerin, iştahla tüketilmek için aylar sonra raflardan indirildiğinde hayal kırıklığına neden olması alışılagelmiş bir durumdur.
Menemenlik, domates sosu ya da reçel olması fark etmeksizin tüm konserve ürünleri, hava geçirmeleri halinde kısa süre içerisinde küflenecektir ancak bu küf, çoğu zaman aylar sonrasında ancak fark edilebilir. Peki tüketmek için bir konserveyi açtığınızda, küflü bir yüzey ile karşılaşmanız durumunda neler yapacağınızı biliyor musunuz?
Kimileri bu reçelin bir an önce çöpe atılması gerektiğini, kimileri ise küflü yüzeyin temizlenerek reçelin yenilebileceğini savunuyor. Tartışmalı konuya beslenme uzmanı Alena Yudina açıklık getirdi.
NEDEN KÜFLENMİŞ KONSERVELERİ YEMEMELİSİNİZ?
Reçel üzerinde ortaya çıkan beyaz, sarı ya da yeşil küf, ürünlerin tamamını etkileyen bir mantardır. Her ne kadar yüzeyde görünüyor olsa da, bu tür küfler istisnasız her zaman marmelatın tamamına ulaşmış durumdadır. Küflerin büyüyebilmeleri için nem ve oksijene ihtiyaç vardır.
Bu nedenle kavanoz kapağını iyice kapatmışsanız, küflenme sorunu ile karşılaşma şansınız yoktur. Ancak bazı durumlarda hatalı kapak üretimleri, bazı durumlarda ise dikkatsizlik, aylar sonra istenmeyen manzaraların görülmesine sebep olabiliyor. Ayrıca küflenmenin bir başka nedeni, reçellerin soğuk ve nemli bir havada hazırlanmış olması olabilir. Kavanozlara sadece sıcak, soğutulmamış reçeller dökülmelidir.
KÜFLERİ TEMİZLEYİP YEMEK MÜMKÜN MÜ?
Beslenme uzmanı Alena Yudina, reçellerdeki küfün neden tehlikeli olduğuna açıklık getirdi. Uzman isim, yeşil ya da beyaz küf tabakasını bir kaşık yardımıyla söküp alsanız bile, mantar enzimlerinin çokdan tabana kadar yayıldığını belirtti. İnsan gözü bu tür küfleri görmek için yeterli olmasa da, orada yer alan küfler sizi hasta etmek için yeterli olacaktır. Eğer ürününüzde küf kokusu ya da tadı varsa, bu tür reçelleri bir an önce çöpe atmalı ve kesinlikle tüketmemelisiniz.